Macron şi blocul de stânga,  în ​​cursă strânsă în lupta pentru majoritate în legislativul francez, potrivit sondajelor după primul tur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: Getty Images
Sursă foto: Getty Images

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi o nouă uniune de stânga se află într-o cursă strânsă, potrivit ​​estimărilor iniţiale ale primului tur al alegerilor parlamentare, au arătat sondajele de duminică. În continuare este greu de prezis dacă Macron va obţine sau nu majoritatea.

La mai puţin de două luni de la realegere, Macron se confruntă cu o provocare puternică din partea unui bloc de stânga unit, despre care sondajele arată că l-ar putea împiedica pe preşedinte să formeze majoritate totală, chiar dacă nu preia controlul parlamentului.

Un sondaj Ifop-Fiducial a arătat că aşa-numita alianţă NUPES a stângii a câştigat 25,7% din voturi, în timp ce partidul şi aliaţii lui Macron au obţinut 25%. Extrema dreaptă a lui Marine Le Pen a obţinut 19,3% din voturile populare, mai arată sondajul.

Cu sistemul în două tururi, care se aplică în 577 de circumscripţii din întreaga ţară, votul popular din primul tur nu este un indiciu bun despre cine va câştiga în cele din urmă majoritatea pe 19 iunie, când are loc al doilea tur.

Prezenţa la vot în Franţa continentală (excluzând teritoriile de peste mări) la ora 15:00 GMT, ora locală 17:00,  a fost de 39,4%, cea mai scăzută din ultimii 20 de ani în ceea ce priveşte primul tur al alegerilor parlamentare, potrivit datelor Ministerului de Interne. A fost însă doar 40,8% la ultimele alegeri în această etapă.

Proiecţiile iniţiale după alegerile prezidenţiale au arătat că Macron era pe cale să obţină o majoritate în parlament. Dar preşedintele şi-a păstrat un profil scăzut de la vot, având nevoie de două săptămâni pentru a forma un guvern şi apărând în public foarte rar.

Între timp, Melenchon a creat cu succes o alianţă între mişcarea sa France Unbowed, socialişti şi Verzi.

Aproximativ 14 dintre miniştrii lui Macron participă şi la alegerile locale şi şi-ar putea pierde locurile de muncă dacă nu reuşesc să câştige un loc.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite