Macron îl critică dur pe Putin după ce Rusia a ieșit acordul cerealelor: „Regele este gol, ca să nu spun ţarul”

0
Publicat:

Președintele Macron crede că Vladimir Putin a făcut o „greşeală uriaşă” ieşind din Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor din Ucraina pe Marea Neagră. El mai spune că Rusia vrea să înfometeze țările aflate deja în dificultate.

Emmanuel Macron îl critică pe Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Emmanuel Macron îl critică pe Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

El a decis să transforme hrana în armă (...). Cred că este o greşeală uriaşă”, a spus preşedintele francez la finalul summitului UE - CELAC. Ieșirea din acordurile pentru transportul de cereale pe Marea Neagră arată că „regele este gol, ca să nu spun ţarul”, a adăugat Emmanuel Macron. „Noi observăm foarte clar că Rusia a hotărât (...) să înfometeze ţări aflate deja în dificultate”, a mai subliniat președintele Franței, scrie AFP.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, a declarat că Rusia iese din acordurile pentru transportul de cereale pe Marea Neagră și că decizia nu are legătură cu atacul asupra podului Kerci.

Acordul a încetat la miezul nopții

După decizia Rusiei de a părăsi acordul s-a înregistrat o creștere semnificativă a cotației grâului. Acordul a încetat la miezul nopții.

Acest acord a permis exportul a 33 de milioane de tone de cereale prin porturi ucrainene, ceea ce a contribuit la o stabilizare a preţurilor alimentare mondiale şi la îndepărtarea riscului unor penurii.

„Rutele terestre pe care noi europenii le-am securizat de la începutul crizei, care reprezentau deja 60% din tranzitul şi ieşirea cerealelor, sunt importante şi ne vom continua efortul”, a dat asigurări Emmanuel Macron.

Refuzul Moscovei de a prelungi acest acord a fost denunţat de către mai mulţi şefi de stat din Occident şi de către secretarul general al ONU Antonio Guterres. „Sute de milioane de oameni se confruntă cu foamea” şi „vor plăti preţul”, a denunţat Antonio Guterres.

Guvernul rus a informat în mod oficial Turcia, Ucraina și Națiunile Unite că iese din acord.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite