Macron afirmă că își asumă un „salt strategic” în privința Ucrainei: președintele Franței le cere aliaților „să nu fie lași”

0
Publicat:

Preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat în vizită la Praga, le-a cerut marţi aliaţilor Ucrainei să „nu fie laşi” în faţa „puterilor devenite de neoprit”, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Emmanuel Macron în vizită la Praga FOTO EPA-EFE
Emmanuel Macron în vizită la Praga FOTO EPA-EFE

„Războiul a revenit pe pământul nostru, puterile devenite de neoprit îşi extind ameninţarea în fiecare zi, atacându-ne mai mult. Va trebui să fim la înălţimea istoriei şi a curajului pe care îl presupune aceasta”, a declarat şeful statului francez într-un discurs adresat comunităţii franceze.

„Ne apropiem cu siguranţă de un moment în Europa noastră în care va fi necesar să nu fim laşi”, a spus preşedintele francez la începutul vizitei sale în Cehia.

„Nu vrem niciodată să vedem tragediile care vin”, a avertizat el.

Vizita în Republica Cehă îşi propune să arate „atenţia sa specială” acordată Europei Centrale, a explicat anturajul său pentru presă.

Apel la un „salt strategic”

La Praga, președintele Macron şi-a „asumat” apelul la un „salt strategic” prin declaraţia sa anterioară în care a menţionat posibilitatea trimiterii de trupe străine în Ucraina, avertizând totodată împotriva „spiritului defetist” în războiul cu Rusia, la o conferinţă de presă comună cu omologul său ceh Petr Pavel desfăşurată la Praga, transmit agenţiile AFP şi EFE, preluate de Agerpres.

„Acesta este războiul nostru sau nu este războiul nostru? Putem noi să ne sustragem, să considerăm că lucrurile pot continua să se joace? Eu nu cred, şi prin urmare este un salt strategic la care am îndemnat şi pe care mi-l asum deplin”, a precizat Macron, adăugând că „claritatea” acestor afirmaţii ale sale este lucrul „de care Europa are nevoie”.

„Rusia nu trebuie să învingă în acest război”, a insistat Macron. „Noi nu vrem escaladare, n-am fost niciodată în beligeranţă”, a precizat el.

Muniție de artilerie din afara UE pentru Ucraina

Vorbind alături de preşedintele ceh Petr Pavel, Emmanuel Macron a estimat că iniţiativa Republicii Cehe de a cumpăra muniţii de artilerie din afara UE pentru a susţine Ucraina este „extrem de utilă”. „Suntem pregătiţi să contribuim”, a spus el, fără a preciza cu cât ar contribui Franţa la această iniţiativă.

Republica Cehă a anunţat că a identificat surse pentru achiziţia rapidă din state terţe a circa 500.000 de obuze de calibrul 155 mm şi a circa 300.000 de obuze de calibrul 122 mm, dar mai este nevoie ca statele UE să finanţeze aceste achiziţii, în timp ce armata ucraineană este în criză de muniţii, notează Agerpres.

Petr Pavel și Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE
Petr Pavel și Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE

Pe de altă parte, preşedintele francez s-a declarat marţi absolut favorabil unei propuneri de taxare „în cadrul legal” al dreptului internaţional a activelor ruseşti îngheţate în Occident prin sancţiunile impuse Rusiei, ceea ce ar permite în opinia sa obţinerea unor sume între 3 şi 5 miliarde de euro care să poată fi transferate Ucrainei.

Cehia, deschisă către propunerea lui Macron privind trimiterea de trupe în Ucraina

La finalul unei conferinţe internaţionale de susţinere a Ucrainei la care au participat lunea trecută la Paris circa 20 de şefi de stat şi de guvern, Macron nu a exclus posibilitatea ca unele state aliate ale Kievului să trimită trupe în Ucraina, întrucât, a explicat el, în timp ce trupele ruse înaintează în estul Ucrainei, „în dinamică nimic nu poate fi exclus” şi „trebuie făcut tot posibilul pentru ca Rusia să nu câştige acest război”.

Între timp, principalele ţări care oferă Ucrainei sprijin militar în războiul cu Rusia, inclusiv SUA, Marea Britanie, Germania, Polonia şi altele s-au delimitat de sugestia lui Macron şi au dat asigurări că nu intenţionează să trimită trupe combatante pe frontul ucrainean.

De partea sa, preşedintele ceh Petr Pavel a declarat după întâlnirea de marţi cu Macron că este favorabil examinării trimiterii unei forţe militare de asistenţă în Ucraina care să nu participe la misiuni de luptă.

„Există o teamă de a vorbi despre forţe combatante, dar vorbim despre forme de asistenţă”, a spus preşedintele ceh, un general de armată care a activat în cadrul NATO. „Nu putem rămâne (doar) cu tipul de ajutor pe care îl oferim astăzi” Ucrainei, a adăugat Petr Pavel.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite