Londra vrea să încheie un nou tratat în domeniul securităţii cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul britanic a anunţat duminică faptul că vrea să încheie cu Uniunea Europeană un nou tratat de securitate care să permită continuarea cooperării în domeniul luptei împotriva crimei şi terorismului după Brexit, relatează AFP.

 ”Un tratat va furniza o bază legală în vederea continuării cooperării în domeniul poliţiei,securităţii şi penal, după ieşirea noastră din UE”, afirmă Executivul într-un comunicat difuzat înainte de publicarea, luni, a unui document de lucru cu privire la acest subiect.

Un tratat ar permite astfel să se evite apariţia unor ”lacune operaţionale” după Brexit, prevăzut în martie 2019, apreciază Guvernul brtanic.

 Documentul de lucru, care va fi publicat în urma altor luări de poziţie cu privire la viitoarea relaţie vamală cu UE, frontiera nord-irlandeză sau cooperarea în domeniul Apărării, urmează să precizeze pozţia Regatului Unit cu privire la rămânerea sa sau nu în cadrul Europol, agenţia care susţine statele membre UE în lupta împotriva marii infracţionalităţi internaţionale sau terorismului.

”O cooperare internaţională eficientă este absolut crucială atât pentru Regatul Unit, cât şi pentru Uniunea Europeană, dacă vrem să ne ţinem cetăţenii în securitate şi să traducem infractorii în faţa justiţiei”, a declarat David Davis, ministrul britanic însărcinat cu Brexitul, citat în comunicat.

”Avem deja un nivel aprofundat de colaborare cu UE în chestiuni de securitate şi este în interesul nostru reciproc să găsim mijloace să o îmbunătăţim”, a adăugat el.

Premierul britanic Theresa May urmează să susţină un mare discurs despre Brexit pe 22 septembrie, la Florenţa, în Italia, cu trei zile înainte de lansarea pe 25 septembrie a celei de a patra runde de negocieri cu Bruxellesul despre condiţiile divorţului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite