LIVE TEXT | Război în Ucraina. Trupele ucrainene au debarcat pe malul stâng al râului Nipru. Rachete rusești au lovit orașul Harkov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 424-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Președintele ucrainean cere sancțiuni internaționale împotriva industriei nucleare rusești. Zelenski afirmă că Rusia se folosește de centrala de la Zaporojie ca de o armă pentru șantaj.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

UPDATE 21. 22 Cum se antrenează ucrainenii pentru contraofensiva de tip „Big Bang”. Primele 24 de ore vor fi decisive

Trupele ucrainene au intrat în linie dreaptă pentru pregătirea contraofensivei împotriva trupelor ruse care ocupă o parte din ţară. Se fac antrenamente și se creează noi unităţi militare.

„Pregătim în mod intens noi brigăzi şi unităţi care vor arăta pe front ceea ce au învăţat”, a afirmat preşedintele ucrainean, care şi-a înregistrat alocuţiunea zilnică la finalul reuniunii Comandamentului Suprem pe care îl convocase în cursul după-amiezii. Detalii aici  

UPDATE 20.11 Trupele ucrainene au debarcat pe malul stâng al râului Nipru. Kievul cere tăcere informațională VIDEO

Forțele ucrainene au stabilit cu succes poziții de-a lungul malului estic al râului Nipru în ultimele zile, un semn că forțele ruse își pierd pozițiile defensive în sud, a informat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Organizația de cercetare cu sediul la Washington DC a spus că bloggerii militari ruși au fost capabili să furnizeze suficiente imagini și rapoarte geolocalizate pentru a confirma prezența armatei ucrainene de cealaltă parte a graniței naturale începând de sâmbătă. Regiunea Herson, în sudul țării, se află în apropierea Crimeei și a fost în mare parte sub control rusesc încă din primele faze ale războiului. Detalii aici

UPDATE 19.01 Dispute la vârf la Kremlin: Putin vrea continuarea ofensivei, șefii armatei și Prigojin cer trecerea în defensivă

În Kremlin au loc dispute aprige despre cum să continue războiul din Ucraina. Vladimir Putin dorește noi câștiguri teritoriale, iar comandanții militari și fondatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, vor să treacă în defensivă în așteptarea unei contraofensive ucrainene, se arată într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Detalii aici

UPDATE 18.51 Medvedev avertizează „idioții” din G7 că dacă interzic exporturile către Rusia, Moscova renunță la acordul privind cerealele

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev spune că, dacă G7 va lua măsuri pentru a interzice exporturile către Rusia, Moscova va rezilia acordul privind transportul cerealelor prin Marea Neagră, care permite exporturi vitale de cereale din Ucraina, potrivit Reuters. Detalii aici

UPDATE 16.30 Rus ucis de un soldat ucrainean de la câțiva metri. Cum s-a asigurat că invadatorul este mort VIDEO

Imaginile au fost filmate cu dronă, iar din ele se vede că militarul rus se afla într-o ascunzătoare a tranșeei când cei doi ucraineni aruncă o grenadă peste el. Detalii aici

UPDATE 14.18 Libertatea presei în Rusia. Poveștile a nouă jurnaliști care sunt închiși pentru că și-au făcut meseria

Arestarea reporterului de la Wall Street Journal, Evan Gershkovich, luna trecută, a scos la iveală realitatea crudă a libertății presei în Rusia, care devine rapid unul dintre cele mai periculoase locuri din lume pentru jurnaliști.

Nu mai puțin de 22 de jurnaliști sunt în prezent încarcerați în Rusia pentru activitatea lor, potrivit datelor organizației internaționale pentru libertatea presei Reporteri fără frontiere (RSF), cea mai mare cifră de când grupul a început să colecteze date. Detalii aici

UPDATE 13.00 Noi mărturii ale angajaților de la centrala Zaporojie, ocupată de ruși: Torturi, bătăi, împușcare cu gloanțe de cauciuc

Muncitorii de la centrala nucleară din Zaporojie, orașul Enerhodar (sud-estul Ucrainei), ocupată de ruși, au povestit pentru ziarul britanic „The Times” despre torturile pe care le-au îndurat din partea soldaților ruși, după ce au refuzat să coopereze. Detalii aici

UPDATE 10.01 Crime, alcool și prostituate. Pușcăriașii grațiați de Putin terorizează orașele natale după ce revin de pe front

Criminalii violenți care au servit în cadrul celebrei organizații paramilitare Wagner, în Ucraina terorizează comunitățile în care se întorc, relatează The Guardian.

Luni, Soslan se plimba pe strada centrală din Tskhinvali, așa cum făcea în majoritatea zilelor, oprindu-se din când în când pentru a discuta cu trecătorii.

Localnicii îl cunoșteau pe acest bărbat, Soslan Valiyev, în vârstă de 38 de ani, ca pe un personaj ciudat, dar popular în Tskhinvali, micuța capitală a regiunii separatiste Osetia de Sud din Georgia, susținută de Rusia.

Continuarea aici

UPDATE 08.29 G7 condamnă utilizarea de către Rusia a alimentelor ca instrument de „coerciţie geopolitică”

Miniştrii Agriculturii din Grupul celor şapte ţări puternic industrializate (G7) au condamnat duminică folosirea de către Rusia a alimentelor „ca mijloc destabilizator şi instrument de coerciţie geopolitică” în timpul invaziei sale în Ucraina, transmite EFE, citată de Agerpres.

Grupul celor Şapte a adoptat o declarație comună la finalul reuniunii lor de două zile din oraşul japonez Miyazaki, la care a luat parte şi reprezentantul UE. Detalii aici

UPDATE 05:25 Rachete rusești au lovit orașul Harkov

Cel puțin cinci rachete rusești au lovit orașul Harkov și în împrejurime. Au fost avariate clădiri civile, potrivit autorităților locale. 

Oleh Sinegubov, guvernatorul regiunii, a afirmat că o casă a fost lovită în satul Kotliari, la sud de Harkov, şi că o rachetă a declanşat un incendiu major chiar în oraş, relatează news.ro

UPDATE 04:00 Rusia foloseşte centrala nucleară de la Zaporojie pentru a şantaja lumea cu un dezastru, afirmă Zelenski

Președintele ucrainean cere sancțiuni internaționale împotriva industriei nucleare rusești. Zelenski afirmă că Rusia se foloselte de centrala de la Zaporojie ca de o armă pentru șantaj. 

„Este important că au fost lansate măsuri restrictive globale împotriva industriei nucleare ruseşti. Această industrie nu numai că generează fonduri pentru bugetul agresorului, dar ajută şi la crearea unei dependenţe a altor state pe teritoriul cărora se implementează proiecte nucleare pretins "energetice". Pentru Kremlin, orice energie este o armă. Pentru ei, energia nucleară este, de asemenea, o armă”, a arătat preşedintele Volodimir Zelenski.

„Exact acest lucru se întâmplă la centrala nucleară Zaporojie, pe care Rusia o foloseşte ca armă de şantaj la nivel mondial, pentru a şantaja lumea cu un dezastru”, a adăugat Volodimir Zelenski.

UPDATE 00:00 Iohannis: Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina

Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina, a declarat, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

La rândul său, preşedintele Chile, Gabriel Boric, a făcut un apel la pace.

"În cadrul discuţiilor de astăzi, am prezentat preşedintelui Boric evaluările şi poziţia României ca stat vecin al Ucrainei în privinţa războiului de agresiune declanşat de Rusia. Acesta are consecinţe serioase asupra securităţii României şi în plan european, dar are efecte şi la nivel global, inclusiv asupra Chile.

Am convenit că vom continua să lucrăm împreună în forurile multilaterale pentru condamnarea războiului şi pentru promovarea ordinii internaţionale bazate pe norme. Trebuie să fie clar pentru toată lumea: Rusia a încălcat prin forţă suveranitatea teritorială a Ucrainei, inclusiv Carta ONU. Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea rusă şi pentru a-şi redobândi suveranitatea şi libertatea", a spus şeful statului, la Palatul La Moneda, după întrevederea cu omologul său chilian, Gabriel Boric, relatează Agerpres.

„Nu vom obosi să condamnăm acest război de agresiune injust din partea Rusiei în Ucraina. Efectele acestui război sunt departe de Chile, dar oricum ajung şi la noi aşa cum şi în România sunt efectele sancţiunilor, ale creşterii preţurilor la energie, ale inflaţiei. Aici, în Chile, la kilometri distanţă, la fel le trăim. De aceea, facem un apel energic la pace, la respectarea drepturilor omului şi la respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a punctat Gabriel Boric.

Ciprul susţine că reprimă încălcarea sancţiunilor împotriva Rusiei

Ciprul a anunţat sâmbătă că a luat măsuri severe împotriva persoanelor acuzate de Statele Unite şi Marea Britanie că au ajutat oligarhi ruşi să eludeze sancţiunile impuse Moscovei de la invazia Ucrainei, transmite AFP.

Comisarul pentru finanţe, Pavlos Ioannou, a declarat la postul naţional CyBC că activele persoanelor şi entităţilor în cauză au fost îngheţate.

La rândul său, cotidianul cipriot în limba greacă Phileleftheros a raportat că Bank of Cyprus, principala bancă a insulei, a „informat 4.000 de clienţi cu paşapoarte ruseşti şi care nu locuiesc într-o ţară din UE că conturile lor urmează să fie închise”.

Rusia le recomandă cetăţenilor ei să evite călătoriile în Canada

Rusia le-a recomandat sâmbătă cetăţenilor ei să evite călătoriile în Canada, invocând numeroasele cazuri de discriminare împotriva ruşilor, relatează Reuters.

„Ca urmare a numeroaselor exemple de discriminare împotriva cetăţenilor ruşi în Canada, inclusiv violenţe fizice, vă recomandăm să vă abţineţi de la călătoriile către această ţară în scop turistic, educaţional sau în contextul relaţiilor de afaceri”, a indicat Ministerul de Externe rus într-o notă.

„Dacă vă aflaţi deja în Canada, vă solicităm să fiţi vigilenţi, în special în locurile publice”, adaugă documentul citat. Acesta este datat 20 aprilie şi a fost postat sâmbătă pe canalul de Telegram al MAE rus.

Canada este unul dintre susţinătorii cei mai vocali ai Ucrainei în războiul acesteia cu Rusia şi a impus sancţiuni contra câtorva sute de oficialităţi şi companii ruse. La scurt timp după începerea agresiunii ruse împotriva Ucrainei în februarie anul trecut, Canada şi-a sfătuit cetăţenii să evite călătoriile în Rusia, indiferent de scop.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite