Liderii UE nu au reușit să cadă de acord asupra celui de-al doilea mandat al Ursulei von der Leyen la şefia Comisiei Europene. Care a fost motivul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Speranțele mari de acord asupra posturilor de top din UE s-au năruit pe măsură ce șefii de stat și de guvern se ceartă cu privire la numiri.

Ursula von der Leyen la Conf de Securitate de Munchen 2023 FOTO EPA EFE jpg

Liderii UE nu au ajuns la un acord comun pentru a o susţine pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat de preşedinte al Comisiei Europene luni seară, deși Emmanuel Macron şi Olaf Scholz au dat asigurări în ultimele zile că se apropie de o înțelegere, au declarat pentru politico.eu trei diplomaţi europeni.

„Nu există un acord în această seară”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, reporterilor luni seara târziu, după cina liderilor.

Un diplomat european a declarat sub anonimat că, în timp ce negociatorii au convenit asupra a trei nume, liderii vor continua discuțiile la o dată ulterioară, probabil la următoarea lor întâlnire din 27-28 iunie.

În urma alegerilor europene, a apărut un consens timpuriu în jurul Ursulei von der Leyen pentru un al doilea mandat de preşedinte al Comisiei Europene, al lui António Costa ca preşedinte al Consiliului European, al Robertei Metsola ca şef al Parlamentului European şi al premierului Estonian Kaja Kallas ca şef al politicii externe.

Așteptările au fost mari deoarece cei 27 de șefi de stat și de guvern s-au întâlnit la Bruxelles în speranța de a împărți cele patru funcții de top ale blocului între actuala coaliție a Partidului Popular European de centru-dreapta, socialiști și liberali.

După ce partidul lui Macron a fost învins de extrema dreaptă în alegeri, decizia sa de a dizolva parlamentul francez și de a convoca alegeri anticipate a grăbit aparent discuțiile cu privire la posturile de conducere. De obicei, negocierile durează săptămâni.

În ultimele săptămâni, alți lideri europeni au subliniat și necesitatea continuității, având în vedere războiul Rusiei în Ucraina și potențiala întoarcere a fostului președinte american Donald Trump.

Divergențele

Dar speranțele unei înțelegeri rapide s-au evaporat luni seară, când Partidul Popular European, câștigătorul alegerilor pentru Parlamentul European, a cerut mai multe concesii și mai multă putere printre funcțiile de top. După cum era de așteptat, PPE a vrut noi mandate pentru von der Leyen și pe Metsola, ambele aparținând familiei lor politice.

PPE a vrut să îi renumească pe von der Leyen şi pe Metsola pentru funcţiile în care se află şi în acest mandat, ambele făcând parte din familia politică. În plus, PPE le-a propus socialiştilor ca mandatul preşedintelui Consiliului European să fie împărţit în două tranşe de 2,5 ani - iar PPE ar urma să primească una dintre ele.

Publicația notează că discuţiile au eşuat din mai multe motive. Unul dintre ele ar fi inclusiv legat de faptul că Socialiştii şi Democraţii (S&D) nu au reuşit să obţină un acord pentru numirea lui Costa la conducerea Consiliului European. Un alt motiv a fost faptul că premierul italian Giorgia Meloni a fost nemulţumită de modul în care s-a desfăşurat seara, au declarat mai mulţi diplomaţi europeni.

Încă de săptămâna trecută, vorbind la întâlnirea G7, Macron, care este unul dintre intermediarii cheie în acordul privind posturile de conducere, a declarat că el crede că discuţiile de luni ar putea duce la o decizie de principiu ,,în zilele care vin, în săptămâna care vine”. Cu toate acestea, nu s-a ajuns încă la un acord pentru numele din noile mandate de condudere ale instituţiilor-cheie din UE.

Și cancelarul Scholz a spus că decizie cu privire la funcțiile de top de la Bruxelles va veni rapid. „Deciziile vor fi luate acum foarte repede cu privire la cele mai importante posturi care trebuie ocupate în Europa pentru ca Uniunea Europeană să poată acționa”, a spus Scholz într-un interviu acordat instituțiilor de presă Axel Springer în timpul summit-ului G7.

Liderii UE se vor reuni din nou la Bruxelles în perioada 27-28 iunie, în speranţa de a ajunge la un acord cu privire la liderii blocului înainte de votul Parlamentului European privind viitorul preşedinte al Comisiei, prevăzut pentru jumătatea lunii iulie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite