Liderii Finlandei cer aderarea „fără întârziere” la NATO. Alianţa nord-atlantică se măreşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sanna Marin şi Sauli Niinisto FOTO EPA-EFE
Sanna Marin şi Sauli Niinisto FOTO EPA-EFE

Preşedintele şi premierul Finlandei au anunţat joi, într-o conferinţă comună de presă, că ţara va cere aderarea la NATO.

„Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO”, au spus Sauli Niinisto şi Sanna Marin, potrivit BBC.

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au cerut astăzi undă verde pentru aderarea Finlandei la NATO, o schimbare majoră în politica de securitate, în contextul invaziei ruse în Ucraina, scrie Reuters. 

Preşedintele şi prim-ministrul Finlandei au spus că ţara trebuie să depună o cerere de aderare la NATO în faţa agresiunii ruse. Schimbarea majoră a politicii a fost anunţată astăzi într-o declaraţie comună a preşedintelui Sauli Niinisto şi a prim-ministrului Sanna Marin.

Anunţul celor doi de azi este o recomandare pentru Parlament şi Guvern, forurile care trebuie să voteze cererea de aderare. Nu este însă aşteptat ca acest proces să fie complicat, el urmând să fie finalizat zilele acestea.

Cererea Finlandei va fi probabil urmată de cea a Suediei, alăturarea celor două ţări la alianţa nord-atlantică urmând să se facă în ciuda avertismentelor repetate ale Rusiei.

O aderare a Finlandei la NATO nu ar fi îndreptată „împotriva nimănui”, a declarat miercuri preşedintele Sauli Niinisto, în contextul în care Moscova a avertizat Finlanda cu privire la 'consecinţele' în cazul unei candidaturi, informează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite