Lava care se scurge din craterul Meradalir din Islanda s-a diminuat considerabil

0
0
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Debitul lavei care se scurge din micul crater Meradalir din Islanda, unde o erupţie vulcanică este în desfăşurare din 3 august, s-a „diminuat puternic”, a indicat marţi Institutul de ştiinţe ale Pământului, potrivit AFP.

Pâraie de lavă roşiatică se scurgeau în continuare din craterul situat în valea nelocuită Meradalir, în sud-vestul Islandei, unde o fisură s-a produs în sol în urmă cu aproape două săptămâni. Conform sursei citate, jeturi care expulzează magma topită la mai mulţi metri înălţime, însoţite de nori de gaze vulcanice sunt vizibile în imaginile transmise în direct de presa locală.

Fluxul a fost însă estimat la circa patru metri cubi pe secundă în aceste ultime zile, în comparaţie cu 11 în urmă cu o săptămână şi aproape 33 de metri cubi pe secundă în primele ore ale erupţiei, transmite Agerpres.

„Incertitudinea este ridicată din cauza unor măsurători punctuale pe perioade destul de scurte'', a avertizat Institutul de ştiinţe ale Terrei, la originea acestei evaluări.

„Dar în mod global măsurătorile (...) arată că erupţia a scăzut net în intensitate”, a adăugat el.

Lava se deversează pe o distanţă mai scurtă la vale, iar dimensiunile fântânilor s-au redus. Din conul vulcanic, care acum aproape s-a închis complet, nu se mai scurge decât un singur canal de lavă.

„Este imposibil de spus în acest stadiu dacă sfârşitul erupţiei este aproape sau dacă este vorba doar despre o pauză temporară a erupţiei'', a mai spus analistul de specialitate.

Cantitatea de lavă se situează la niveluri apropiate de cele ale erupţiei de anul trecut din apropiere de muntele Fagradalsfjall, unde fluxul a variat între patru şi opt metri cubi pe secundă timp de aproape o lună înainte de a creşte brusc.

Amplasamentul, foarte popular şi situat la mai puţin de 40 de kilometri de Reykjavik, a doborât recorduri de vizitare în acest weekend, cu un maxim de aproape 6.700 de vizitatori înregistraţi duminică.

În total, peste 50.000 de vizitatori au străbătut poteca ce duce la vulcan şi la câmpul său de lavă - care acoperă în prezent 126 de hectare -, potrivit cifrelor Biroului de turism islandez. 

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite