Joseph Ralston, fost comandant suprem NATO în Europa: „România e foarte importantă pentru NATO și restul Europei“ EXCLUSIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost comandant suprem al Forțelor Aliate NATO în Europa, generalul (r) Joseph Ralston a acordat un interviu exclusiv pentru „Adevărul“ despre războiul din Ucraina și importanța României.

Generalul (r) Joseph Ralston a condus trei ani forțele NATO în Europa FOTO arhiva personală
Generalul (r) Joseph Ralston a condus trei ani forțele NATO în Europa FOTO arhiva personală

Unul dintre cei mai apreciați generali americani din ultimele decenii, Joseph Ralston a fost comandant suprem al Forțelor Aliate NATO în Europa în perioada 2000-2003. Anterior, Ralston fusese vicepreşedinte al Statului Major al Armatei S.U.A., între 1996-2000, fiind în acea perioadă numărul 2 în ierarhia militară americană.

În vârstă de 76 de ani, generalul (r) american Joseph Ralston a servit în Forțele Aeriene ale S.U.A. În perioada 1965-2003. După retragerea sa din martie 2003 a lucrat în mai multe companii americane importante.

Licențiat în Chimie la Miami University și având un master în Managementul personalului la Central Michigan University, Joseph Ralston are studii postuniversitare și la National War College și la John F. Kennedy School of Government de la Harvard, SUA.

ADEVĂRUL: România este vecină atât cu Ucraina, cât și cu Republica Moldova. Din punct de vedere militar și geostrategic, cât de importantă și riscantă este poziția României în regiune în contextul războiului din Ucraina?

JOSEPH RALSTON: România este extrem de importantă pentru NATO și pentru restul Europei în primul rând datorită poziției sale geografice. Este foarte importantă pentru securitatea în Europa de Sud-Est. Și mai ales România este un aliat extrem de serios și de ajutor. Iar pentru NATO a fost un mare câștig când România s-a decis să se alăture Alianței. Am lucrat îndeaproape cu Armata Română și cu Guvernul în 2001-2002 și am luat parte la Summitul NATO de la Praga din toamna lui 2002, când România a fost invitată să devină membru NATO. Alianța Nord-Atlantică a realizat de atunci cât de importantă este România. Iar țara dumneavoastră a rămas la fel de importantă și acum. Regiunea Mării Negre a fost des o regiune cu tensiuni și tocmai de aceea este atât de important că o țară atât de stabilă ca România este aici în regiune.

- Va crește rolul României în regiune după războiul din Ucraina?

România este un aliat puternic al NATO, și-a îmbunătățit semnificativ și dotarea militară. Nu știu ce se va întâmpla după război.

„Putin e mai rău decât bin Laden“

- Ce amintiri vă leagă de România?

M-am alăturat în 2003 Consiliului Director al companiei americane Timken, ce are o vechime de peste 100 de ani și proiectează și produce rulmenți și produse de transmisie mecanică a puterii. În 1997 Timken a cumpărat o fabrică în România, la Ploiești. Am fost acolo de mai multe ori, iar cei de la Timken vă pot spune că investiția din România este cea mai bună făcută vreodată. Românii au o etică excepțională a muncii, partea de inginerie e excelentă. Iar când cei de la Timken au o problemă serioasă de inginerie merg la Ploiești pentru a găsi o soluție cu echipa de acolo. Am un mare respect pentru români, pentru profesionalismul lor și pentru ceea ce au făcut pentru Timken.

- Ar trebui cumva România să se teamă de Vladimir Putin?

Nu știu dacă „teamă“ este sintagma cea mai adecvată în acest caz. Cu toții suntem îngrijorați deoarece președintele Vladimir Putin a luat niște decizii foarte greșite și a pus în pericol nu doar Ucraina și Rusia, ci și restul Europei.

Joseph Ralston a fost și vicepreşedinte al Statului Major al Armatei S.U.A. FOTO Wikipedia
Joseph Ralston a fost și vicepreşedinte al Statului Major al Armatei S.U.A. FOTO Wikipedia

- A pierdut Vladimir Putin legătura cu realitatea?

Nu sunt psiholog pentru a îi face portretul. Însă cred că scopul lui Vladimir Putin a fost acela de a diviza NATO Și Europa. Însă prin invadarea Ucrainei a făcut exact opusul. A făcut ca NATO să fie și mai puternică.

- Cum vedeți dinamica războiului din Ucraina în lunile următoare?

În opinia mea, războiul va mai dura ceva vreme. Nu cred că Rusia va fi capabilă să cucerească Ucraina, așa cum intenționa. Însă nu cred nici că Ucraina nu va reuși să îi respingă pe ruși din Ucraina în felul în care își doresc. Ucrainenii sunt foarte motivați să lupte împotriva rușilor. Consider că la ora actuală cel mai probabil scenariu este un conflict de durată.

- Ar putea fi războiul din Ucraina comparat cu alt război din istorie?

Este dificil de spus. Toate războaiele sunt soluții foarte nefericite. Iar purtarea unui război ar trebui să fie ultimul instrument la care poate recurge o națiune. Toate celelalte opțiuni trebuie explorate cu mare atenție înainte de a fi luată o decizie. Este extrem de delicat ce se întâmplă în Ucraina, însă nu pot compara acest război cu altul.

- Cât de serioase sunt în opinia dumneavoastră amenințările nucleare ale lui Vladimir Putin? Pot fi comparate aceste amenințări cu criza rachetelor din Cuba din 1962?

Nu cred că este înțelept să fie făcute comentarii publice despre astfel de amenințări. Cred că liderii marilor puteri nucleare ar trebui să îl contacteze rapid în privat pe președintele Putin și să discute cu acesta și să îi explice că nu este în regulă.

- Este Vladimir Putin mai rău decât Osama bin Laden?

Când ești liderul unei țări importante precum Rusia ce controlează mii de arme nucleare și sute de mii de militari, aceasta este o mare amenințare când te decizi să faci ce a făcut Vladimir Putin în Ucraina. Și da, consider că Vladimir Putin este mai rău decât bin Laden având în vedere ce a făcut.

- Cât de departe este Rusia post-Putin?

Poporul rus are o istorie foarte brutală, fie că a fost sub țari, ori sub regimul bolșevic, sau cel al lui Stalin, Hrușciov sau Brejnev. Iar acum este Vladimir Putin. Este păcat că poporul rus a avut atât de mult de suferit sub astfel de lideri. Rușii sunt un popor înțelept și îmi pare rău că au avut lideri atât de oribili de-a lungul anilor. Este dificil de făcut o predicție privind evoluția Rusiei în viitor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite