Îngrijorări la nivelul instituţiilor europene privind ascensiunea partidelor de extremă dreapta la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom. FOTO: Reuters
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom. FOTO: Reuters

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, şi-a exprimat îngrijorare că în viitoarele alegeri europarlamentare vor fi marcate de progresul partidelor de extremă dreaptă, acestea influenţând din ce în ce mai mult deciziile din Parlamentul European.

„Îmi este teamă că aceste partide vor ieşi întărite din alegerile pentru Parlamentul European şi că vor avea o adevărată influenţă asupra deputaţilor”, a declarat Cecilia Malmstrom, în cadrul unei vizite la Atena, fiind citată de cotidianul francez „Le Figaro”.

O parte a reprezentanţilor statului elen este, de asemenea, îngrijorat de ascensiunea forţelor „xenofobe, rasiste şi fasciste”, problemă sesizată şi în alte ţări europene, potrivit acestora.

„O parte din aceste partide există de mult timp, altele sunt recente şi încearcă să crească (n.r. – electoral) profitând de criză”, a adăugat Malmstrom în cadrul întâlnirii sale cu ministrul grec de Interne, Nikos Dendias.

În Grecia, partidul neo-nazist Zorii Aurii a reuşit să intre în Parlament în urma alegerilor din iunie 2012, reuşind să obţină 18 mandate dintr-un total de 300 al legislativului elen. Cu toate că a început o ofensivă a autorităţilor judiciare împotriva acestui partid după ce unul din membrii partidului extremist au ucis un artist antifascist, Zorii Aurii îşi menţine stabilitatea în sondaje.

Zorii Aurii au mesaj electoral în care concentrează teme precum: aportul clasei politice tradiţionale în formarea unui mediu corupt, eşecul politicienilor în a menţine un mediu propice pentru economie, ceea ce a dus la recesiunea economică, dar şi mesaje împotriva imigranţilor veniţi în Grecia.

Comisarul european pentru Afaceri Interne este în vizită la Atena, „pentru a şasea sau a şaptea oară”, subliniind că autorităţile din Grecia trebuie să respecte regulile privind condiţiile de tratament ale persoanelor venite în statul elen din afara Uniunii Europene”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite