INFOGRAFIE O nouă monedă de 1 liră sterlină a intrat în circulaţie în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o săptămână marcată de lansarea negocierilor asupra ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, britanicii au parte de o altă modificare cu caracter simbolic, iar aceasta vizează lira sterlină.

O nouă monedă de 1 liră sterlină este în circulaţie de marţi, transmite AFP. Noua monedă nu mai e rotundă, ci are forma unui dodecagon cu 12 laturi.

Actuala monedă de 1 liră sterlină este folosită de consumatorii britanici de peste 30 de ani, reaminteşte într-un comunicat Ministerul de Finanţe.

Înlocuitoarea sa va fi cea mai sigură monedă din lume, dă asigurări Ministerul de Finanţe, care semnalează că în prezent 3% din monedele de 1 liră sterlină sunt contrafăcute. De asemenea, noua monedă de 1 liră sterlină va fi mai subţire, mai uşoară şi puţin mai mare decât precedenta.

„Menţinerea avansului faţă de falsificatorii sofisticaţi rămâne o provocare constantă iar această monedă ne ajută în această luptă“, a declarat şeful Monetăriei Regale, Adam Lawrence.

La fel ca şi precedenta monedă, figura reginei Elisabeta a II-a va apărea în continuare pe o faţă a monedei, în timp ce pe cealaltă faţă vor apărea simbolurile Angliei (trandafirul), Scoţiei (ciulinul), Ţării Galilor (narcisa) şi Irlandei de Nord (trifoiul).

Aproximativ 1,5 miliarde de noi piese de 1 liră sterlină vor fi fabricate în Ţara Galilor de Monetăria Regală, urmând a fi distribuite treptat în băncile şi magazinele britanice în următoarele şase luni. Posesorii vechilor monede de 1 liră sterlină nu le vor mai putea utiliza începând din 15 octombrie anul acesta. Se estimează că aproximativ 400 de milioane de monede de 1 liră sterlină sunt păstrate în puşculiţele britanicilor.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite