Incident scandalos în Ucraina: Responsabilii cu mobilizarea militară sunt acuzați că au omorât în bătaie un bărbat

0
Publicat:

Vineri, comisarul ucrainean pentru drepturile omului a solicitat deschiderea unei anchete în cazul morții unui bărbat, care, conform apropiaților săi, a fost reținut și bătut de agenți de recrutare militară, potrivit AFP.

Recrutare forțată și abuzivă în Ucraina FOTO Profimedia Arhiva
Recrutare forțată și abuzivă în Ucraina FOTO Profimedia Arhiva

Comisarul Dmitro Lubineţ a declarat pe Telegram că incidentul din regiunea Transcarpatia „necesită o anchetă imediată, completă şi imparţială”, adăugând că a trimis o cerere în acest sens procurorului general și că investigațiile au fost demarate, notează Agerpres.

Dacă acuzațiile se dovedesc a fi adevărate, „vinovaţii trebuie traduşi în justiţie”, a subliniat el.

După doi ani și jumătate de la invazia rusă, armata ucraineană se confruntă cu o criză de personal și încearcă să își întărească efectivele. În primele luni de conflict, când voluntarii erau numeroși, acum aceștia sunt puțini. În încercarea de a răspunde acestei provocări, Ucraina a introdus în mai o lege nouă destinată să accelereze procesul de mobilizare.

Vânătoare de bărbați

Cu toate acestea, organizațiile responsabile pentru mobilizare sunt frecvent acuzate de abuzuri și violențe, mai ales în regiunile vestice, mai puțin afectate de război. Unele surse media au descris aceste acțiuni ca o adevărată „vânătoare de bărbați” de vârsta mobilizării.

Agresiuni împotriva militarilor și polițiștilor care se ocupă cu recrutarea, precum și atacuri asupra centrelor de recrutare, au loc frecvent, în special din partea civililor și femeilor care contestă mobilizarea soților lor. În Transcarpatia, regiunea cea mai îndepărtată de front și mai puțin afectată de bombardamentele ruse, „numărul plângerilor împotriva acţiunilor ilegale” ale centrelor de recrutare a crescut, a declarat Lubineț.

Reprezentantul său regional a fost contactat de o femeie care a acuzat responsabilii cu recrutarea că l-au reținut ilegal și l-au bătut pe tatăl ei, „ceea ce a dus la moartea lui”, a precizat Lubineț.

Regiunea Transcarpatia, situată la granița cu România, Ungaria, Slovacia și Polonia, a devenit un punct cheie pentru ucrainenii care încearcă să părăsească țara ilegal pentru a evita mobilizarea. De la începutul invaziei ruse în februarie 2022, bărbații aflați în vârstă de mobilizare nu au voie să părăsească Ucraina, cu doar câteva excepții.

Campania de recrutare se confruntă cu o reticență considerabilă din partea multor ucraineni, care se tem că vor fi trimiși pe front fără pregătire adecvată, în contextul avansării armatei ruse în estul țării. În plus, mai mulți lideri ai centrelor de recrutare au fost arestați și acuzați de organizarea unui sistem corupt care permitea plăți ilegale pentru a scăpa de mobilizare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite