În Danemarca a fost înfiinţat un partid politic condus în totalitate de un software

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock / Imagine cu caracter ilustrativ
Foto Shutterstock / Imagine cu caracter ilustrativ

Un nou partid politic din Danemarca ale cărui politici sunt derivate în întregime din inteligenţa artificială (AI) speră să participe la următoarele alegeri generale din iunie 2023.

Lansat la sfârşitul lunii mai, Partidul Sintetic este „produs“ de un colectiv artistic din Danemarca, Computer Lars. Formaţiunea are o platformă-program care se bazează pe sinteza tuturor discursurilor politice din anii '70 până în prezent.

Partidul Sintetic vrea să ajungă la aproximativ 15% dintre danezi, care nu şi-au exercitat dreptul de vot la alegerile anterioare din 2019. Formaţiunea crede că nu au votat pentru că niciunul dintre partidele tradiţionale nu a făcut apel la ei. 

Unul dintre membrii colectivului, Asker Bryld Staunaes, a spus că partidul este „parte dintr-o analiză a optimizării sistemului de vot în Danemarca”, şi , de asemenea, un răspuns ironic la sutele de partide mici create de-a lungul anilor, unele bazate mai mult pe batjocorirea sau criticarea societăţii decât pe politica reală.

Printre propunerile electorale se numără introducerea unui venit de bază universal de 100.000 de coroane pe lună – mai mult decât dublu faţă de salariul mediu danez.

Partidul sprijină, de asemenea, adăugarea celui de-al 18-lea obiectiv al ONU de dezvoltare durabilă care ar permite „oamenilor şi algoritmilor să coexiste mai bine decât acum”, a spus Bryld Staunaes.

În Danemarca, în prezent, există 230 de micropartide, inclusiv Partidul Sintetic.

Pentru a se putea înscrie în lupta pentru un loc în Parlament, orice partid danez are nevoie de minimum 20.182 de semnături.

Partidul Sintetic a obţinut până astăzi doar 4 semnături, potrivit unei numărători oficiale.

Dar dacă reuşeşte să câştige un loc în parlament, intenţionează să-şi folosească mandatul pentru a lega Inteligenţa Artificială (AI) de activitatea desfăşurată de membrii parlamentului.

„Ideea... este să luăm această forţă politică şi economică uriaşă (algoritmi)... pentru a încerca să o înscriem în sistemul politic tradiţional”, a spus Bryld Staunaes.

În prezent, „nu avem nicio modalitate de a ne adresa efectiv oamenilor şi inteligenţei artificiale într-un cadru democratic”, a adăugat el.

Oamenii pot interacţiona direct cu AI-ul partidului pe platforma de mesagerie Discord prin intermediul unui chatbot.

Partidul intenţionează să organizeze primul său miting electoral „pentru un public uman” în septembrie.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite