Guvernul Bulgariei cere reforma depozitelor bancare deţinute de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul interimar Marin Raikov doreşte restrucutrarea depozitelor companiilor controlate de statul Bulgar.
Premierul interimar Marin Raikov doreşte restrucutrarea depozitelor companiilor controlate de statul Bulgar.

Marin Raikov, premierul bulgar interimar, a emis un ordin de înfiinţare a unui grup de lucru care va avea rolul de a crea reguli privind transparenţa în selecţia unei anumite unităţi bancare pentru a păstra banii companiilor de stat, conform unui anunţ publicat pe pagina oficială de internet a guvernului de la Sofia.

Scopul noului grup este aplicarea unor reguli universale care urmează să fie respectate de toţi miniştrii şi de toate companiile de stat, în condiţiile în care în prezent nu există reglementări asemănătoare.

Însuşi premierul se va implica în mod direct şi va conduce grupul  de lucru, care include toţi miniştrii ai căror instituţii administrează companii de stat, precum şi ministrul de Finanţe, informează Novinite.

Kalin Hristov, ministrul bulgar de Finanţe, a făcut public în mai 2010 un raport care arăta că 48% din banii firmelor controlate de stat şi 95% din depozitele companiilor de energie sunt gestionate de o singură bancă – Corporate Commercial Bank (CCB).

Cu toate acestea, Tsvetan Vassilev, acţionarul majoritar al grupului bancar, a confirmat că CCB deţine mare parte din banii companiilor de stat, însă a subliniat că există sute alte firme controlate de stat care nu sunt clienţi ai băncii pe care o conduce, într-un interviu publicat luni.

Fostul premierul Boiko Borisov a declarat în noiembrie 2011 că CCB ar intra în faliment dacă statul şi-ar retrage toţi banii depuşi, ceea ce ar putea genera un efect de domino asupra întregului sistem bancar.

 

 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite