Grecia: Fostul ministru de finanţe ar putea fi pus sub acuzare pentru falsificarea unui document oficial şi încălcarea datoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Papaconstantinou riscă să fie pus sub acuzare  FOTO Adevarul
George Papaconstantinou riscă să fie pus sub acuzare  FOTO Adevarul

Guvernul de coaliţie al Greciei solicită punerea sub acuzare a fostului ministru de finanţe al ţării, socialistul George Papaconstantinou, pentru că ar fi falsificat o listă cu numele deţinătorilor de conturi în Elveţia, informează, luni, agenţiile de ştiri.

Şaptezeci şi unu de deputaţi de dreapta, socialişti şi de stânga moderată, parteneri în alianţa guvernamentală condusă de conservatorul Antonis Samaras, au propus constituirea unei comisii de anchetă parlamentare care să analizeze rolul lui Papaconstantinou, 51 de ani, în această afacere.

În cazul în care o astfel de comisie se va forma, ea va trebui să verifice dacă fostul ministru s-a făcut vinovat de falsificarea unui document oficial şi de încălcarea datoriei - fapte penale care atrag după sine o pedeapsă de maximum 10 ani de închisoare, potrivit experţilor.

Papaconstantinou a fost membru în fostul guvern socialist, însă chiar şi partidul său, care face parte din actuala coaliţie de guvernare, susţine cererea de punere sub acuzare. Fostul ministru neagă vehement acuzaţiile şi spune că numele au fost scoase de pe listă fără ştirea sa.

Propunerea celor 71 de deputaţi ar trebui să obţină majoritatea de 151 de voturi din 300 pentru a fi pusă în practică. Iniţiativa vine după dezvăluirile făcute vineri de către justiţie conform cărora numele a patru apropiaţi ai lui Papaconstantinou - două verişoare ale fostului ministru şi soţii acestora - ar fi fost şterşi de pe aşa-numita listă „Lagarde”.

Această listă a fost predată personal, în 2010, fostului ministru de către omologul său francez din acea vreme, actuala directoare generală a FMI, Christine Lagarde. Duminică, fostul ministru s-a declarat a fi victima unui complot, acuzându-l implicit pe actualul şef al Pasok, Evangélos Vénizélos, care i-a succedat la conducerea ministerului, în 2011 şi până în primăvara lui 2012.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite