Germania: Verzii vor să formeze o coaliţie de guvernare cu social-democraţii şi liberalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Annalena Baerbock, liderul ecologiştilor germani FOTO EPA-EFE
Annalena Baerbock, liderul ecologiştilor germani FOTO EPA-EFE

Verzii germani au anunţat miercuri că vor să formeze o coaliţie cu Partidul Social Democrat (SPD), care s-a plasat pe primul loc după alegerile legislative de la 26 septembrie, şi cu Partidul Liberal (FDP), relatează AFP.

„Am ajuns la concluzia că este de-acum logic să contnuăm să discutăm cu SPD şi FDP, în vederea căutării mai aprofundate a unui teren de înţelegere”, a anunţat, într-o conferinţă de presă, copreşedinta ecologiştilor Annalena Baerbock.

Ecologiştii, a treia forţă politică după scrutinul care dă pagina Merkel în Germania, îndepărtează astfel o coaliţie cu Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin Socială (CSU), care s-au clasat pe locul doi în alegeri.

„Ţara nu-şi poate permite un imobilism îndelungat” prin aşteptarea formării unei coaliţii, a subliniat conducătoarea ecologistă, referindu-se la lunile de negocieri care auparalizat Germania şi Uniunea Europeană (UE) după precedentul scrutin din 2017.

„Noi propunem acum FDP să continue să negocieze cu SPD şi Verzii” în vederea formării unei coaliţii denumite a ”undei verzi”, a anunţat Baerbock.

„Interesul nostru este să facem lucrurile să avanseze rapid”, insistă ea.

„Negocierile dn aceste ultime săptămâni au arătat că cele mai mari intersecţii din perspectiva conţinutului pot fi concepute în această formulă (cu SPD şi FDP), inclusiv în domeniul politicii sociale”, a declarat celălalt copreşedinte al Verzilor Robert Habeck.

„Biscuitele este însă departe de a fi mâncat”, iar acordul nu s-a încheiat, a temperat el.

Liderii FDP, a patra forţă politică în urma alegerilor, aflată la fel ca Verzii în poziţia de a pune cancelarul, urmeau să se exprime, la rândul lor, miercuri.

O coaliţie de trei partide ar reprezenta o premieră în Germania din 1950 încoace.

Blocul CDU/CSU, condus de către Armin Laschet, nu a renunţat să încerce să formeze o coaliţie, - denumită ”jamaicană” - cu Verzii şi FDP.

Liderii conservatori au discutat cu FDP duminică, iar apoi cu Verzii, marţi, într-o încercare de a-i convinge să construiască această coaliţie, singura cale care le-ar permite să rămână la Cancelarie după cei 16 ani ai erei Merkel.

Negocerile lor cu Verzii au fost divulgate marţi seara în presă, un lucru care i-a înfuriat pe ecologişti.

„Încrederea înseamnă şi că nu se publică totul în ziare” imediat, a subliniat miercuri Baerbock.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite