G7 va avea o reuniune prin videoconferință dedicată Ucrainei

0
Publicat:

Preşedinţia italiană a G7 a anunţat o reuniune prin videoconferinţă a liderilor săi sâmbătă dedicată Ucrainei, care ar urma să decidă o înăsprire a sancţiunilor împotriva Rusiei, notează AFP, scrie Agerpres.

Reuniune G7 FOTO: Shutterstock
Reuniune G7 FOTO: Shutterstock

Videoconferința, la care va participa și președintele Volodimir Zelenski, este prima a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre ale G7 (Statele Unite, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Canada) sub preşedinţie italiană.

Reuniunea a fost convocată „cu ocazia împlinirii a doi ani de la declanşarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, se precizează într-un comunicat al guvernului de la Roma, într-un context în care Ucraina recunoaşte că are de a face cu o situaţie „extrem de dificilă” pentru forţele sale, lipsite de muniţie şi de ajutor american.

La finalul reuniunii, care ar urma să dureze o oră şi jumătate în cursul după-amiezii, ar urma să fie adoptată o declaraţie comună cu privire la Ucraina, potrivit unor surse diplomatice italiene.

Participanţii ar urma să decidă o „înăsprire a regimului de sancţiuni”, potrivit aceloraşi surse. „UE va lansa un nou pachet de sancţiuni, iar Statele Unite vor aproba, de asemenea, o înăsprire a sancţiunilor lor”, au adăugat sursele.

Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a confirmat marţi seară această ipoteză: „Sancţiunile pot fi înăsprite”, a declarat el la postul public Rai2. „Rusia resimte puternic greutatea sancţiunilor economice”, a adăugat Tajani.

Ucraina a raportat marţi zeci de atacuri ruseşti pe fronturile de est şi de sud, după capturarea oraşului Avdiivka, din regiunea Doneţk, de către forţele Moscovei sâmbătă, cu câteva zile înainte de începerea celui de-al treilea an de război de la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022.

În privința ajutorului american, crucial, dar blocat de Congres, premierul ucrainean Denis Şmîhal a declarat marţi în Japonia că este încrezător că acesta va ajunge în cele din urmă.

„Cred că Statele Unite vor sprijini şi Ucraina, precum Uniunea Europeană, precum Japonia, ca toate ţările din G7, FMI şi toate organizaţiile financiare internaţionale”, a declarat el în cursul unei conferinţe de presă.

G7 a decis în iulie 2023 să semneze contracte bilaterale de securitate cu Ucraina. După Londra, în ianuarie, Ucraina a semnat săptămâna trecută acorduri cu Germania şi Franţa, iar alte 25 de state s-au alăturat acestei iniţiative, precum Polonia.

Aceste acorduri de securitate pot să vizeze acordarea de echipamente militare, interoperabile cu cele ale NATO, pregătirea forţelor ucrainene şi întărirea industriei de apărare a Ucrainei.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite