FOTO Atentat la Viena: patru morţi şi cel puţin 14 răniţi, după ce mai mulţi indivizi au deschis focul în cel puţin 6 locaţii din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE / Christian Bruna
FOTO EPA-EFE / Christian Bruna

Patru oameni au murit şi alţi 14 au fost răniţi luni seară într-un atac terorist, la Viena, chiar aproape de sinagoga din Seitenstettengasse, după cum relatează autorităţile locale care au lansat o operaţiune de forţă majoră. Locuitorii capitalei Auistriei  au fost sfătuiţi să nu îşi părăsească domiciliul.

GALERIE FOTO

UPDATE ORA 8.20. Cel puţin 4 persoane au murit în seara trecută la Viena în urma atacului terorist: doi bărbaţi şi o femeie aflaţi în centrul oraşului şi unul dintre atacatori, a anunţat Franz Ruf, şeful poliţiei.

Autorităţile nu au putut confirma dacă atacul a fost unul antisemit, dar au transmis că, fără niciun dubiu, este vorba despre un atac comis de persoane radicalizate. A fost vorba despre cel puţin un atacator care a fost ucis de poliţişti. Acesta purta o centură explozivă falsă.

Casa atacatorului ucis a fost percheziţionată, însă autorităţile nu au putut spune ce anume au descoperit la faţa locului

„În momentul de faţă credem că sunt mai mulţi (atacatori). Dar investigăm orice pistă”, a spus  Ruf. „Este încă dificil de spus cu certitudine dacă a fost unul sau mai mulţi atacatori. Mulţi martori sunt răniţi, traumatizaţi. Trebuie să analizăm datele, şi vă rugăm să înţelegeţi că va dura ceva timp. În acest stadiu nu există un răspuns clar”, a mai spus Ruf. Omul legii onfirmă că personal poliţienesc suplimentar va fi detaşat în Viena. Ministrul de interne Karl Nehammer: „Poliţia s-a asigurat ca atacatorul să fie rapid identificat. A existat o foarte scurtă perioadă de haos, după care toate zonele publice au fost ţinute sub control. „Am început investigaţiile. Ne vom concentra ca locuitorii Vienei să se simtă din nou în siguranţă. Mulţumim poliţiei şi tuturor partenerilor care au lucrat cu noi în aceste ore dificile. ”

Update 06:00

Numărul victimelor creşte. O femeie a murit din cauza rănilor suferite, a relatat AFP. Bilanţul ajunge astfel la doi morţi şi 14 răniţi..

Instituţiile evreieşti vor fi închise marţi pentru siguranţa cetăţenilor, a anunţat Oskar Deutsch, preşedintele Comunităţii Religioase Israelite din Viena, pe contul de Twitter. Acesta a mai spus că încă nu este clar dacă atacul are un fond antisemit. 

Hotelurile oferă adăpost persoanelor care au rămas blocate în centrul oraşului. 

Poliţia survolează cu elicoptere oraşul Viena pentru a-i identifica şi pe ceilalţi atacatori. Cazul este anchetat la cel mai înalt nivel de către autorităţi care au emis şi un anunţ prin care se angajează să menţină siguranţa publică punând la dispoziţie toate resursele necesare. 

Update 01:40

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a declarat că este profund îngrijorat de acest atac terorist şi gândurile sale se îndreaptă către victime, răniţi şi familiile acestora. 

"Ne vom apăra libertatea şi democraţia împreună şi hotărâţi, prin toate mijloacele", a publicat preşedintele Austriei pe contul său de Twitter.

Ambasadorul Austriei în Franţa a declarat pentru BFM TV că este posibil să fie mai mulţi agresori în centrul oraşului.

Cancelarul Kurz a declarat pentru televiziunea de stat ca acesta a fost un atat terorist bine pus la punct, atacatorii fiind foarte bine înarmaţi.

Cehia declanşează controale la frontiera cu Austria, după acest atac terorist. 

"Poliţia controlează vehicule şi pasageri la posturile de frontieră cu Austria, o măsură preventivă în urma atacului terorist de la Viena”, a anunţat poliţia cehă pe Twitter.

Update 00:05

Poliţia face un triaj şi verifică toate persoanele din centrul oraşului. Forţele speciale COBRA au fost alertate şi au fost mobilizate forţele de ordine de pe o rază de 50 de km.

Update 23:55

Un atacator a fost ucis de poliţie. 15 persoane au fost rănite, potrivit unui bilanţ oficial. Poliţia acţionează în 6 locuri, conform unui anunţ oficial al poliţiei din Viena.

Update 23:35

Mai multe persoane au fost rănite în atacul din centrul Vienei. 

"Deocamdată nu putem da cifre, suntem încă în proces de evaluare", relatează purtătorul de cuvânt al serviciului de ambulanţă din Viena, Daniel Melcher, conform ORF. 

UPDATE 23:20

Trei persoane rănite au fost duse la spital, conform lui Christoph Mierau, un purtător de cuvânt din domeniul sănătăţii, citat de agenţia APA. 

Presa locală relatează despre o luare de ostatici, într-un magazin din centrul Vienei. În acest moment, poliţia a încercuit zona.

UPDATE 23:10

Poliţia din Viena a anunţat că mijloacele de trasport nu opresc în districtul 1, acolo unde a avut loc atacul terorist şi a făcut apel la cetăţeni să nu posteze înregistrări pe reţelele de socializare, ci să le adauge pe un link unde pot fi analizate de către specialişti.

Ministrul de Interne numeşte în mod oficial acest incident "atac terorist".

Teroriştii au atacat sinagoga, Centrul Comunitar Evreiesc şi două restaurante din centru, relatează Digi24. 

Unul dintre atacatori a murit, iar cel de-al doilea este acum căutat de poliţie, conform declaraţiei ministerului austriac de interne. 

Un ofiţer de poliţie a fost rănit grav, iar o persoană a fost ucisă în schimbul de focuri din centrul Vienei.

Oskar Deutsch, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Viena, a publicat pe contul său de Twitter că nu este clar dacă sinagoga a fost ţinta atacului terorsit, dat fiind faptul că era închisă la acea oră.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite