Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, intră din nou în greva foamei, în închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Mihail Saakaşvili, fostul preşedinte al Georgiei, a anunţat luni că va intra din nou în greva foamei, pentru a protesta împotriva condiţiilor sale de detenţie. Anul trecut, Saakaşvili a făcut greva foamei pentru 50 de zile. Un raport independent a stabilit că fostul preşedinte suferă de grave probleme neurologice, consecinţă a relelor tratamente la care a fost supus în detenţie, notează AFP.

„Încep o grevă a foamei”, a declarat Mihail Saakaşvili în faţa unui tribunal din Tbilisi, cerând să primească „îngrijiri medicale adecvate” în închisoare, potrivit Agerpres.

Saakaşvili, care a condus Georgia în perioada 2004 - 2013, a fost arestat şi apoi plasat în detenţie în octombrie 2021, pentru a ispăşi o condamnare pentru abuz de putere, condamnare pe care el o califică drept politică.

Anul trecut, Saakaşvili a intrat în greva foamei pentru a denunţa plasarea sa în detenţie, grevă căreia i-a pus capăt după 50 de zile, pe 20 noiembrie, după ce a fost transferat într-un spital militar pentru a primi îngrijiri.

Fostul lider georgian, care are 54 de ani, a fost însă trimis din nou la închisoare pe 30 decembrie, în pofida îngrijorărilor anturajului său, care atenţionează că el este foarte bolnav.

Un consiliu al medicilor independent a anunţat în decembrie că fostul preşedinte georgian suferă de grave probleme neurologice, consecinţă, potrivit lor, a relelor tratamente la care a fost supus în detenţie.

Apărătorii drepturilor omului acuză guvernul georgian că a făcut uz de urmăriri penale pentru a-i sancţiona pe opozanţii săi politici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite