Forțele ucrainene s-au retras din Vuhledar. Cum este afectat frontul din Donețk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele ucrainene s-au retras din orașul Vuhledar din regiunea Donețk, a anunțat miercuri grupul de forțe Hortiția, relatează presa ucraineană.

Armata rusă a preluat controlul asupra orașului Vuhledar FOTO via X/Jay în Kyiv
Armata rusă a preluat controlul asupra orașului Vuhledar FOTO via X/Jay în Kyiv

„Comandamentul superior a autorizat manevra de retragere a unităților din Vuhledar în scopul de a salva personalul, a conserva echipamentul militar și a ocupa poziții în vederea unor operațiuni ulterioare”, se arată într-un comunicat.

Vuhledar a rezistat la numeroase atacuri în ultimele săptămâni, după ce forțele ruse au încercat să încercuiască orașul. Autoritățile locale au confirmat faptul că trupele ruse au intrat în Vuhledar pe 1 octombrie, adăugând însă că se duc încă lupte.

Brigada Mecanizată 72 apără orașul de la declanșarea invaziei ruse, acesta fiind considerat cheie pentru apărarea ucraineană din sudul regiunii Donețk.

Rusia a încercat să cucerească orașul „cu orice preț”, trimițând rezerve pentru a ataca flancurile, fapt care a epuizat unitățile ucrainene, a precizat grupul de forțe Hortiția.

„Ca urmare a acțiunilor inamicului, exista riscul ca orașul să fie încercuit”, se mai spune în declarație.

Orașul situat în prima linie se află la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de Donețkul ocupat și la aproximativ 40 de kilometri est de granița administrativă cu regiunea Zaporojie.

Vuhledar este situat la nord de o intersecție cheie ce leagă drumul O-0532 către Vodiane și Kostiantinivka, un mic drum asfaltat către Kurahove, respectiv autostrada T-0509, parțial ocupată, către Velika Novosilka.

Analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) au apreciat că este puțin probabil ca ocuparea Vuhledar să schimbe în mod semnificativ cursul operațiunilor ofensive în regiunea Donețk, întrucât orașul nu este un centru logistic crucial.

„Forțele ruse au preluat probabil controlul asupra Vuhledar la 1 octombrie, în urma retragerii ucrainene, însă nu este limpede dacă forțele ruse vor obține câștiguri rapide dincolo de Vuhledar în viitorul imediat.”

Imaginile geolocalizate din 30 septembrie și 1 octombrie arată soldați ruși înfigând steaguri și mișcându-se nestingherit în unele părți ale orașului.

Un soldat ucrainean a dezvăluit că unele unități ucrainene au efectuat o retragere planificată pentru a evita să fie înconjurate. Bloggerii ruși au raportat că trupele ucrainene au început să se retragă încă din 30 septembrie.

Unele surse rusești se îndoiesc însă de faptul că ocuparea acestui oraș va duce la progrese rapide sau la străpungeri semnificative pe câmpul de luptă. 

Bloggerii militari au subliniat că apărarea ucraineană la nord-est de Vuhledar rămâne puternică și că forțele ruse trebuie să securizeze pe deplin așezarea înainte de a o folosi ca bază pentru viitoare atacuri.

„ISW a evaluat anterior că o eventuale cucerire a Vuhledar este puțin probabil să schimbe în mod fundamental cursul operațiunilor ofensive în vestul regiunii Donețk, în principal pentru că Vuhledar nu este un nod logistic crucial și dat fiind că forțele ruse controlau oricum majoritatea drumurilor principale ce duc Vuhledar și înainte de 1 octombrie, ceea ce înseamnă că forțele ruse au avut deja capacitatea de a bloca într-o oarecare măsură logistica ucraineană în această parte a frontului”, au scris analiștii.

Moscova consideră cucerirea Vuhledar un pas important pentru integrarea întregii regiuni în Rusia, după ce a anexat-o fără a o controla în întregime. Orașul, considerat multă vreme o fortăreață ucraineană este considerat de importanță strategică de ambele părți datorită situării sale pe teren înalt și faptului că se află la intersecția fronturilor estic și de sudic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite