Fetiţa orfană din Mariupol folosită de invadatorii ruşi pentru propagandă a fost adusă la Kiev. Adolescenta, salvată cu ajutorul lui Zelenski

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Kira Obedinski, tânăra de 12 ani care a rămas orfană după un atac al ruşilor în Mariupol şi a fost dusă într-un spital din Doneţk, riscând să ajungă într-un orfelinat din Rusia, a fost adusă înapoi în Kiev. Guvernul ucrainean şi preşedintele Volodimir Zelenski s-au implicat direct în salvarea fetiţei.

Kira Obedinski a reuşit să se întoarcă în Kiev, după ce preşedintele Zelenski şi autorităţile ucrainene s-au implicat în aducerea tinerei de 12 ani acasă. 

În prezent, Kira este într-un spital din capitala Ucrainei, împreună cu bunicul ei Oleksander Obedinsky. Tânăra a vorbit pentru CNN despre experienţa traumatizantă prin care a trecut, arătând că încă are cicatrici pe faţă, gât şi picioare, în urma rănilor suferite într-o explozie.

Recuperarea Kirei de pe teritoriul controlat de separatiştii susţinuţi de Moscova nu a fost o misiune uşoară, relatează publicaţia citată. Guvernul ucrainean l-a anunţat pe bunicul tinerei că s-a ajuns la un acord care îi va permite să călătorească la Doneţk pentru a-şi lua nepoata, dar că acest lucru nu va fi uşor. Bătrânul a călătorit patru zile pentru a-şi putea lua nepoata acasă.

Marţi, Volodimir Zelenski a vizitat-o ​​pe Kira în spital şi i-a oferit un iPad pentru a se putea distra în timpul petrecut în spital. Bunicul i-a spus preşedintelui ucrainean că fata este „obosită, dar fericită” şi i-a mulţumit pentru întoarcerea în siguranţă a nepoatei sale.

„Cel mai îngrijorat sunt pentru copii. Copiii sunt viitorul nostru. Vom lupta pentru ca fiecare copil ucrainean să se întoarcă acasă”, a spus Zelensky.

„Încă nu-mi vine să cred că s-a întâmplat în sfârşit. Pentru că noi am crezut, dar mulţi au spus că este imposibil. A fost un proces cu adevărat dificil", a declarat bunicul tinerei pentru CNN, precizând că a fost surprins şi impresionat de eforturile preşedintelui Zelenski. 

Potrivit sursei citate, Kira este doar unul dintre cazurile de copii ucraineni care ar fi duşi cu forţa în zonele controlate de Rusia. De partea cealaltă, Moscova se dezice de acuzaţiile privind deportările forţate şi susţine că de fapt Ucraina împiedică eforturile de „evacuare” a oamenilor în Rusia.

Rămasă orfană după atacul ruşilor în Mariupol

Kira Obedinski a rămas orfană după ce ruşii au atacat oraşul Mariupol, la mijlocul lunii martie. Încercând să fugă din zonă, tânăra de 12 ani a fost rănită şi dusă de soldaţii ruşi la un spital din estul Ucrainei, zonă controlată de Rusia. 

Mama fetei a murit când Kira era bebeluş, iar tatăl ei, Evgheni Obedinski, fost căpitan al naţionalei de polo a Ucrainei, a fost ucis de armata rusă la Mariupol, la 17 martie. La câteva zile după tragedie, Kira şi iubita tatălui ei au încercat să fugă din oraş pe jos, împreună cu vecinii lor. Însă după ce a fost rănită după explozia unei mine, Kira a ajuns la un spital din regiunea Doneţk, controlat de separatiştii pro-ruşi. 

Bunicul Kirei, Oleksander, se temea că nu îşi va mai vedea niciodată nepoata. Bătrânul a declarat că a fost sunat în primele zile de un oficial pro-rus din Doneţk care l-a invitat să meargă acolo pentru a-şi lua nepoata, călătorie pe care era imposibil să o realizeze singur din cauza războiului. După discuţiile cu oficialii spitalului, tânăra risca să fie trimisă la un orfelinat în Rusia.

Vezi şi: Poveştile războiului: Recrutată pentru războiul informaţional al Moscovei la doar 12 ani, este rănită, singură şi va ajunge într-un orfelinat din Rusia

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite