Extremistul de dreapta Geert Wilders l-a chemat în instanţă pe premierul Olandei, acuzându-l că îşi discriminează cetăţenii în favoarea străinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul olandez Mark Rutte
Premierul olandez Mark Rutte

Deputatul olandez de extremă dreapta Geert Wilders a depus plângere, joi, la un comisariat din Haga, împotriva premierului Mark Rutte, pe care-l acuză că duce o politică discriminatorie faţă de olandezi şi în favoarea străinilor, relatează AFP.

„Suntem trataţi ca cetăţeni de mâna a doua în propria noastră ţară. Acesta este motivul pentru care depun plângere împotriva lui Mark Rutte“, a anunţat Geert Wilders pe site-ul special dedicat acestei acţiuni.

„Ajunge. Dacă este cineva tratat nedrept în Olanda, acesta este olandezul însuşi“, a adăugat el.

Pe strada pe care se află comisariatul unde liderul Partidului Libertăţii (PVV) a depus plângerea, după care a distribuit manifeste, circulaţia a fost închisă.

„Olandezii vor trebui să plătească cu jumătate din TVA în plus la cumpărături, în timp ce investitorii străini vor plăti 0% impozite pe dividente“, a denunţat pe Twitter deputatul PVV, care s-a clasat pe locul doi în urma ultimelor alegeri.

El şi-a exprimat indignarea şi faţă de „gratuitatea îngrijirilor medicale ale solicitanţilor de azil“.

Cei mai mulţi dintre experţii juridici intervievaţi de presa olandeză au declarat că plângerea lui Geert Wilders are foarte puţine şanse de reuşită, evocând imunitatea lui Mark Rutte în acţiunile sale ca premier.

Deputatul antiislam, în vârstă de 54 de ani, urmează să compară din nou în justiţie, într-un proces în apel de discriminare, în mai 2018, în care este acuzat în legătură cu declaraţii pe care le-a făcut la o serată după alegerile municipale din martie 2014, la Haga.

El i-a întrebat pe militanţii săi dacă vor „mai mulţi sau mai puţini marocani în oraşul lor şi în Olanda“. În faţa unei mulţimi care scanda „Mai puţini! Mai puţini! Mai puţini!“, el a răspuns zâmbind „ne vom ocupa“. El şi-a atras astfel furia celor care-l acuză de incitare la ură rasială.

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a repostat miercuri pe Twitter clipuri  ostile musulmanilor, distribuite de extrema dreaptă britanică. Una dintre aceste înregistrări video era institulată „Un migrant musulman tăbăceşte un olandez în cârje!“.

Ambasada Olandei în Statele Unite i-a răspuns lui Donald Trump, tot pe Twitter, că „faptele trebuie să conteze. Autorul violenţelor din acest clip s-a născut şi a crescut în Olanda“.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite