Extrema dreaptă a câștigat în Italia. Ce înseamnă asta pentru Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Giorgia Meloni, lidera partidului de extremă dreapta Fraţii Italiei (FdI), care s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative de duminică, revendică șefia noului guvern și subliniază că „italienii au transmis un mesaj clar în favoarea unui guvern de dreapta”.

Georgia Meloni / Foto Profimedia
Georgia Meloni / Foto Profimedia

Rezultatele parțiale au arătat că blocul de dreapta condus de Fdl ar avea o majoritate solidă în ambele camere ale parlamentului din Italia. După numerotarea voturilor din mai mult de 97% din secții, reiese că Frații Italiei conduc cu peste 26%, în creștere cu 4% față de ultimele alegeri naționale din 2018.

Vicepreşedintele PD Debora Seracchiani a recunoscut „victoria dreptei conduse de Giorgia Meloni", care marchează „o seară tristă pentru ţară".

Succesul extremei drepte din aceste alegeri ar putea duce, cel mai probabil, la numurea Georgiei Meloni ca prim-ministru al Italiei, ea devenind astfel prima femeie lider a țării.

Pe măsură ce au apărut informații cu privire la succesul extremei drepte, Giorgia Meloni a spus că partidul va „guverna pentru toată lumea” și nu va „trăda” încrederea țării. Ea a vorbit, de asemenea, despre necesitatea de a uni Italia și de a-i face pe oameni mândri.

Cine este cu adevărat Giorgia Meloni

Cum se va întâmpla asta, mai ales când vine vorba de Uniunea Europeană, reprezintă acum marea întrebare pentru analiști, care spun că săptămânile și lunile următoare vor determina „care Meloni” va apărea la guvernare — atlantistul pro-NATO, pro-ucrainean, sau renegatul politic care și-a exprimat dorința de a contesta regulile UE, ca și alții din dreapta eurosceptică.

Acest seism intervine la două săptămâni după cel care, în Suedia, a cunoscut victoria unui bloc conservator incluzând Democraţii Suediei (SD), formaţiune rezultată din mişcarea neo-nazistă care a înregistrat un progres semnificativ, devenind cea mai mare formaţiune de dreapta în ţara nordică.

„Avem de-a face cu o coaliție de dreapta și trebuie să înțelegem ce tip de coaliție de dreapta este”, a declarat Francesco Galietti, directorul executiv și cofondatorul companiei de consultanță pentru risc politic Policy Sonar, pentru CNBC.

Meloni este destul de fermecătoare și toată lumea crede că are o relație specială cu ea, dar în realitate știm și că Meloni este destul de apropiată de fostul premier Mario Draghi, așa că ascensiunea ei la putere este un exercițiu de echilibrare. Nu și-a lăsat vechii tovarăși de drum, dar vorbește cu Mario Draghi. Deci, întrebarea vine: cine este adevăratul Meloni?”, a mai precizat acesta.

Giorgia Meloni, fără experienţă guvernamentală în afară de o scurtă perioadă la ministerul pentru tineret (2008-2011), va avea multe de făcut în gestionarea aliaţilor ei obositori şi mult mai experimentaţi: Silvio Berlusconi a fost şef de guvern de mai multe ori, iar Matteo Salvini, ministru de interne şi viceprim-ministru.

Euroscepticism

Fratelli d'Italia a cunoscut o creștere vertiginoasă a popularității de la înființarea partidului în 2012, rezonând cu pături ale electoratului italian preocupate de imigrație, economie, locuri de muncă și nivel de trai — provocări permanente pentru Italia (și chiar pentru întreaga Europă) pe care partidul s-a angajat să le abordeze.

Atât Fratelli d'Italia, cât și celălalt partid din coaliție, Lega, au nuclee naționaliste, exprimând diverse propuneri eurosceptice în trecut, pledând chiar pentru părăsirea Uniunii Europene la un moment dat — deși poziția lor vis-a-vis de această temă s-a domolit de atunci. Fratelli d'Italia a militat pentru o slăbire a puterii UE, mai puțin birocratică și a promovat Legea italiană în problemele interne.

Partidul a mai spus că va încerca să renegocieze fondurile de recuperare post-Covid-19 pe care ar trebui să le primească Italia de la UE prin intermediul NextGenerationEU — aproximativ 200 de miliarde de euro în împrumuturi și granturi — luând în considerare inflația frapantă și creșterea facturilor la energie cauzate de războiul din Ucraina.

Cea mai mare problemă pentru Meloni

Ettore Greco, vicepreședintele executiv al Institutului de Afaceri Internaționale, a declarat pentru CNBC că Meloni a reușit să-și domolească retorica anti-UE din trecut, dar și că i-ar putea fi greu să stabilească un raport bun cu omologii ei de coaliție.

„Timp de mulți ani a făcut campanie pe o platformă care a fost foarte critică la adresa UE, chiar argumentând pentru plecarea Italiei din UE din când în când. Dar acum și-a schimbat poziția, reflectând oarecum acest sprijin răspândit pentru Italia din UE.”, a declarat el luni la CNBC la Roma.

„Problema pe care o poate avea este că va trebui să găsească o modalitate de a stabili o relație de lucru eficientă cu UE în multe domenii dificile, cum ar fi politica economică, deoarece coaliția și partidul ei au fost întotdeauna în favoarea unor reguli diferite, în special reguli bugetare, iar asta poate provoca divergențe, mai ales dacă situația economică se înrăutățește”.

Când vine vorba de politică externă, ar putea exista o oarecare diviziune internă în cadrul coaliției de dreapta.

Fratelli d'Italia ia o poziție pro-Kiev, pro-sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce Lega și Forza Italia sunt ambivalente în ceea ce privește pedepsirea Moscovei. Berlusconi, de la Forza Italia chiar l-a lăudat săptămâna trecută pe președintele rus Vladimir Putin și invazia sa în Ucraina, spunând că a făcut asta pentru a instala „oameni decenți” la Kiev.

Natura imprevizibilă a acestei noi coaliții de dreapta cu siguranță nu-i va bucura pe oficialii Uniunii Europene, părând că Bruxelles-ul deja a avertizat Italia să nu întreacă limita.

În timpul unei vizite la Universitatea Princeton de săptămâna trecută, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost întrebată dacă are vreo îngrijorare cu privire la alegerile din Italia. Ea a răspuns că, dacă relațiile merg într-o „direcție dificilă”, atunci UE are „instrumente” pentru a face față unor astfel de crize, ceea ce pare să sugereze că UE ar putea reducă finanțarea Italiei — așa cum a procedat cu Ungaria — dacă va încălca tratatele europene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite