Erdogan denunţă „sabotajul“ economic

0
0

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan a declarat că inamicii săi politici încearcă să saboteze economia turcă prin speculaţii la bursă, pe piaţa valutară şi cea monetară, pentru că nu au reuşit să-l înlăture de la putere prin puciul eşuat din iulie.

„Cineva încercă să ne îngenuncheze ţara prin sabotaj economic, după ce a eşuat să o preia cu tancuri, puşti şi avioane F16 în 15 iulie. Nu este un joc nou şi ne-am obişnuit deja. Mai ales în ultimii trei ani, încearcă în mod constant să folosească crizele economice ca pe un atu“, a declarat Erdogan, citat de Bloomberg, la inaugurarea unui mall în Istanbul.

Liderul turc nu a numit pe niciunul dintre cei care ar încerca să saboteze economic ţara, însă i-a acuzat pe unii oameni de afaceri că ar susţine în mod deschis speculaţiile din piaţă.

Erdogan susţine că, în Turcia, cei mai multi bani se realizează nu în economia reală, ci în sectorul financiar, unde ar fi folosiţi banii din depozitele populaţiei.

Declaraţiile vin în contextul în care economia ţării a început să se resimtă după evenimentele din iulie şi valul de arestări în rândul aşa-numiţilor gulenişti. 

Recomandări pentru turci

Preşedintele Turcieile-a cerut cetăţenilor turci care au numerar în dolari să schimbe banii în lire turce sau în aur, recomandând Băncii centrale să reducă rata dobânzii pentru a stimula creşterea economică, pe fondul crizei generate parţial de instabilitatea politică.

Lira turcă a avut în noiembrie cea mai mare scădere înregistrată după criza financiară din anul 2008, în contextul creşterii valorii dolarului american şi din cauza instabilităţii politice de la Ankara după tentativa de lovitură de stat din iulie.

Prin recomandarile sale, Erdogan a încercat să determine oprirea devalorizarii lirei, care a pierdut mai mult decât orice altă monedă emergentă în ultima lună, ceea ce a lovit în încrederea consumatorilor turci şi ar putea afecta creşterea economică.

De la lovitura de stat eşuată din luna iulie, Erdogan a încercat să profite de susţinerea populară pentru a transforma regimul politic din Turcia dintr-unul parlamentar într-unul prezidenţial, ceea ce presupune concentrarea puterii în mâinile sale.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite