Eliberarea orașului Herson este „începutul sfârșitului războiului”, spune Zelenski

0
Publicat:

Președintele ucrainean a transmis luni în cursul vizitei sale în Herson că eliberarea acestui oraș marchează „începutul sfârșitului războiului”, dar că armata ucraineană care avansează spre teritoriile ocupate are un „drum lung și dificil” de parcurs până ce va reuși să le recupereze, relatează WP și BBC.

Volodimir Zelenski mers la Herson după eliberarea orașului Foto Facebook/ Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski mers la Herson după eliberarea orașului Foto Facebook/ Volodimir Zelenski

Atmosfera în orașul Herson a fost una de sărbătoare și euforie după retragerea rușilor din oraș, pe malul opus al râului Nipru, după aproape nouă luni de ocupație. Ajuns luni în mijlocul mulțimii ce l-a întâmpinat cu steagul ucrainean, Zelenski a cântat imnul național, a glumit, dar a simțit nevoia să îndemne și la sobrietate și precauție.

„Suntem pregătiți pentru pace, dar una pentru întreaga țară. Este vorba despre teritoriul care aparține țării noastre. Din acest motiv luptăm împotriva agresiunii rusești. Pas cu pas avansăm spre teritoriile ocupate ale țării noastre. Desigur, este dificil. Este un drum lung și dificil”, a spus președintele ucrainean.

El a subliniat răspunzând unui jurnalist care a sugerat că rușii au fugit din oraș că Ucraina nu a primit nimic de-a gata și că această victorie a fost obținută cu un preț ridicat – „un numpr mare de răniți și un număr foarte mare de morți”.

El a estimat că numărul crimelor de război este probabil și aici de ordinul „sutelor”.

„Cred că au fugit pentru că armata noastră i-a amenințat și erau în mare pericol. S-au dat lupte intense. Și iată rezultatul: suntem azi în Herson”, a spus Zelenski.

De partea cealaltă, reacția purtătorului de cuvânt al Kremlinului, când a fost întrebat de sosirea lui Zelenski la Herson, a fost că nu comentează situația: „Știți că este teritoriul Federației Ruse”.

Ministrul adjunct de externe Alexander Grushko a declarat că Rusia nu va fi de acord cu retragerea trupelor ca o condiție prealabilă pentru negocierile de pace.

Astfel de condiții sunt inacceptabile. Președintele nostru a spus în mod repetat că suntem pregătiți pentru discuții. Dar aceste discuții, firește, ar trebui să țină cont de situația de pe teren", a adăugat el.

Zelenski s-a deplasat la Herson

La câteva zile de la retragerea rușilor autoritățile au început deja să descopere dovezi ale atrocităților comise de ruși în cele aproape nouă luni de ocupație. Unii locuitori au dezvăluit că nu știu unde au fost duse persoanele dragi după ce au fost reținute de ruși.

Întrebat de un jurnalist ucrainean de ce a riscat să vină în Herson când rușii sunt destul de aproape, doar pe malul celălalt, Zelenski a încercat să glumească motivând că a venit pentru pepenii pentru care este cunoscut orașul.

Dar serios, este important să fiu aici, toată lumea riscă, militarii riscă, jurnaliștii riscă, și tu ești aici, nu? Vorbind despre Herson. Trebuie să îi susținem pe locuitorii din Herson. Trebuie să îi susținem pe oameni pentru ca ei să nu simtă că noi doar vorbim despre asta, că noi facem doar promisiuni, ci că ne întoarcem cu adevărat, ridicăm steagul”, a răspuns Volodimir Zelenski.

„Și vreau să vă mărturisesc că personal îmi doresc să simt aceste emoții și energia de la oameni. Este important și motivant”, a adăugat președintele Ucrainei.

Zelenski le-a transmis locuitorilor că oficialii lucrează la restabilirea curentului electric în oraș, unde a estimat că au rămas între 70.000 și 80.000 de locuitori dintr-o populație de circa 300.000 de locuitori înainte de invazie.

Zelenski și-a deschis conferința de presă prin a ura bun venit jurnaliștilor, apoi i-a avertizat să fie atenți, deoarece minele amplasate de ruși sunt un mare pericol. El le-a spus să stea departe de clădirea administrației regionale din apropiere, care a fost închisă pentru a putea acționa echipele de deminare.

"Fiți atenți, vă rog, acum, vă rog", a spus Zelenski, în timp ce o mulțime de pe cealaltă parte a pieței scanda "Z-S-U!", acronimul pentru Forțele Armate Ucrainene.

„Avem deja câteva victime ale minelor", a spus președintele ucrainean

Guvernatorul regiunii Herson, Iaroslav Ianușevici, a declarat reporterilor că restabilirea energiei electrice în oraș este o prioritate, dar că lucrările vor putea începe doar după ce operațiunea de deminare va fi finalizată, relatează WP.

Toate cele patru linii electrice către oraș au fost distruse, dar oficialii lucrează "zi și noapte" pentru a restabili alimentarea cu energie electrică, oprită de mai bine de o săptămână, a dat el asigurări.

Atmosfera s-a schimbat simțitor în Herson

În timp ce oficialii încercau să reconecteze orașul la rețeaua electrică, câteva întreprinderi private au reușit să își pornească luni generatoarele. Într-una dintre multele mici frânturi de normalitate care încep să revină în Herson, o cafenea servea espresso.

După ce luni de zile s-au aflat pe linia frontului, localnicii s-au simțit liberi să se adune luni în centrul orașului.

Unii au umplut găleți de apă, deoarece apa încă nu curge din robinete. Dar alții se comportau ca și cum s-ar fi relaxat într-o după-amiază de toamnă răcoroasă de dinaintea războiului.

Doi bărbați stăteau într-o barcă pe râu, unul dintre ei purtând haine de culoare portocaliu aprins. Lesya Lilik, în vârstă de 33 de ani, era calmă în timp ce își legăna copilul de aproape un an aflat într-un cărucior, în timp ce fiul ei mai mare, Serhi, își lansa cu nerăbdare undița de pescuit.

"Nu mai sunt atât de îngrijorată", a spus Lilik, chiar dacă se afla încă în raza de acțiune a unor arme rusești.

Nu departe de locul în care se afla Lilik, un steag ucrainean înalt de 180 de metri fusese arborat cu o noapte înainte. Când l-a văzut pentru prima dată luni dimineață, Lilik și-a chemat fiul la balconul lor pentru a-l vedea.

Înainte, nu știam dacă va exista un viitor", a spus ea. "Acum cred că totul va fi bine".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite