Drepturile omului în Rusia, în atenția UE: Solicitarea pregătită pentru ONU

0
Publicat:

Statele membre UE, cu excepţia Ungariei, vor cere Consiliului ONU pentru Drepturile Omului să monitorizeze situaţia din acest domeniu în Rusia, informează AFP, care citează surse diplomatice.

Steagul Rusiei FOTO Arhivă
Steagul Rusiei FOTO Arhivă

Un proiect de rezoluţie, prin care se cere crearea unui mandat de Raportor special asupra situaţiei drepturilor omului în Rusia, este în curs de elaborare pentru a fi prezentat în cadrul celei de-a 51-a sesiuni a Consiliului, care se desfăşoară până în data de 7 octombrie la Geneva, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Proiectul de rezoluție va fi prezentat de Luxemburg în numele grupului. „Este de datoria statelor europene să depună imediat o rezoluţie vizând stabilirea mandatului sau în caz contrar riscăm încă şase luni de inacţiune în faţa crizei drepturilor omului în Rusia”, a declarat Dave Elseroad, de la organizaţia nonguvernamentală Human Rights House Foundation din Geneva.

Subiectul s-a aflat în atenţia statelor membre UE în cadrul precedentei sesiuni, din această vară, a Consiliului pentru Drepturile Omului, dar nu s-a ajuns la un consens privind calendarul de acţiune, notează AFP.

ONU a denunţat sever luni situaţia drepturilor omului în Rusia lui Putin. Înaltul comisar interimar Nada Al-Nashif a criticat în special „intimidările” la adresa oponenţilor războiului din Ucraina, precum şi diferitele „forme de cenzură” existente în Rusia.

Rusia a criticat marţi ONU, susținând că este „părtinitoare”. La începutul lui aprilie, Rusia a fost suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului din cauza războiului purtat împotriva Ucrainei și „încălcărilor grave și sistematice ale drepturilor omului”. Rezoluția a fost aprobată de Adunarea Generală a ONU după descoperirea a sute de cadavre de civili masacrați de trupele ruse în împrejurimile Kievului. SUA catalogau prezența Rusiei în Consiliu drept o „farsă”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite