Discursul reginei: realizarea Brexitului şi finanţarea sistemului public de sănătate, marile priorităţi ale lui Boris Johnson

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii prezentând priorităţile premierului său Boris Johnson în faţa Camerei Comunelor FOTO EPA-EFE
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii prezentând priorităţile premierului său Boris Johnson în faţa Camerei Comunelor FOTO EPA-EFE

Regina Elisabeta a II-a a prezentat joi în Camera Comunelor programul de guvernare pregătit de premierul Boris Johnson. Este un document axat pe două mari priorităţi: realizarea Brexitului şi finanţarea serviciului public de sănătate.

Redactat de şeful Guvernului, programul este prezentat de obicei de către suveranul britanic la începutul sesiunii parlamentare prin intermediul „Discursului tronului“.

Pentru noua sesiune legislativă, Guvernul Johnson şi-a fixat două mari priorităţi: realizarea Brexitului şi finanţarea serviciului public de sănătate, scrie Reuters.

Are toate şansele, întrucât partidul său dispune de o majoritate largă în Camera Comunelor după alegerile din 12 decembrie.

Conservatorul Boris Johnson, care a reuşit victorii răsunătoare în importante bastioane laburiste din nordul şi din centrul Angliei, spune că vrea să conducă un „guvern al poporului“ şi să-şi scoată ţara din Uniunea Europeană la 31 ianuarie.

Noul său program de guvernare conţine propunerile necesare finalizării acordului de divorţ încheiat cu UE şi evocă o nouă legislaţie vizând punerea în aplicare a viitoarei relaţii dintre Londra şi Bruxelles. Johnson promite definitivarea acestei relaţii până la sfârşitul lui 2020.

Withdraw Agreement Bill, care trebuie să permită transpunerea în lege a termenilor acordului de retragere, va fi supus vineri parlamentarilor, potrivit Guvernului britanic.

O creştere a finanţării National Health Service (NHS) cu 33,9 miliarde de lire sterline anual până la orizontul lui 2023-2024 este de asemenea prevăzută. Serviciul public de sănătătate, atât de drag britanicilor, este afectat de deficite de mai mulţi ani încoace.

„NHS este cea mai mare instituţie a acestei ţări“, a declarat Boris Johnson miercuri seara în faţa unor angajaţi din sectorul sănătăţii.

Programul lui Johnson mai conţine şi alte subiecte de preocupare pentru britanici, legate în special de justiţie şi de Irlanda de Nord, care nu mai are un guvern autonom de aproape trei ani.

Ritualul multisecular al discursului suveranului britanic a fost simplificat pe fondul apropierii sărbătorilor de iarnă. Elisabeta a II-a a renunţat la trăsură şi a preferat să vină cu un Bentley la Westminster. Totodată, a decis să renunţe la coroană şi la roba tradiţională.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite