Dezastrul rusesc din Ucraina. Mii de soldați interceptați: „Nimeni nu ne dă de mâncare, mamă! Luăm apă din bălţi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Kiev, care interceptează convorbirile militarilor ruși, dezvăluie dezastrul din rândul trupelor invadatoare. Aceștia se plâng rudelor că suferă de foame, sete, frig şi n-au muniţie şi echipamente adecvate.

Tanc rusesc distrus FOTO Profimedia
Tanc rusesc distrus FOTO Profimedia

Informațiile au fost publicate de The Guardian, care a avut acces la câteva dintre convorbirile interceptate. Nu este însă prima dată când militarii ruși își arată nemulțumirea de condițiile de pe front.

Conversaţiile sunt analizate de serviciile secrete, care încearcă să descopere detalii despre mişcările de trupe pe care soldaţii le-ar putea divulga fără să-şi dea seama rudelor pe care le sună.

Un astfel de apel a fost făcut de un soldat rus pe nume Andrey către mama sa, pe 8 noiembrie, pe când se afla în oraşul Lîman, din nordul regiunii Donețk.

"Nimeni nu ne dă nimic de mâncare, mamă. Proviziile noastre sunt un rahat, ca să fiu sincer. Luăm apă din bălţi, o strecurăm şi o bem", s-a plâns acesta. Soldatul şi-a asigurat mama, care locuieşte în oraşul Kostroma, la nord-est de Moscova, că va fi bine.

"Îmi spun rugăciunile, mamă. În fiecare dimineaţă", a spus acesta în timpul conversaţiei care a durat 5 minute şi 26 de secunde.

Jurnaliștii The Guardian au sunat-o pe mama soldatului, însă aceasta a izbucnit în plâns şi a închis. Nu se ştie dacă fiul ei mai este în viaţă.

„Tuşesc, sunt distrus. Ne-au trimis la abator”

O altă convorbire interceptată pe 26 octombrie arată situația critică în care se găsesc militarii invadatori. Un soldat rus trimis în regiunea Doneţk îi povesteşte soţiei sale la telefon că a fugit cu alţi trei colegi din calea luptelor şi se gândeşte să se predea.

"Dorm într-un sac de dormit. Sunt ud din cap până în picioare, tuşesc, sunt distrus. Ne-au trimis la abator", s-a plâns acesta. Reporterii au contactat-o pe femeie, însă aceasta a refuzat să facă orice comentariu.

Securitatea a fost mereu o harababură

Convorbirile soldaţilor ruşi erau foarte uşor de interceptat, la începutul invaziei în Ucraina. Chiar şi mesajele oficiale erau uneori auzite de radio-amatori, pentru că armata rusă folosea frecvenţe radio deschise. Acest lucru s-a mai schimbat între timp, spune Dmitri Alperovitch, un expert în cibernetică de la think tank-ul Silverado Policy Accelerator, din Washington.

"Încă mai sunt mulţi soldaţi care vin cu telefoanele mobile pe front pentru că vor să ţină legătura cu familia. Conversaţiile pot fi interceptate fie prin intermediul operatorilor de telecomunicaţii din Ucraina, fie pe calea aerului. Nu este deloc dificil pentru serviciile se securitate ucrainene", spune Dmitri Alperovitch.

Sub protecția anonimatului, un fost oficial din Ministerul Apărării de la Kremlin, a recunoscut că lipsa de disciplina datează de mulți ani atunci când vine vorba despre convorbirile telefonice în rândul personalului militar

"Securitatea a fost mereu o harababură, atât în armată, cât şi în rândul oficialilor din Apărare. De exemplu, în 2013, au încercat să convingă toţi membrii Ministerului Apărării să-şi înlocuiască iPhone-urile cu telefoane Yoto, ruseşti. Dar toată lumea folosea iPhone-urile ca al doilea mobil, pentru că erau mai bune. Ţineam iPhone-ul în torpedou. Până la urmă cei din minister au cedat sau nu le-a mai păsat. Dacă cei de la vârf nu iau măsurile de securitate în serios, cum poţi să pretinzi disciplină de la soldaţii de rând", a declarat acesta.

Situația se va înrăutăți, avertizează un fost oficial rus

Fostul oficial este de părere că situaţia se va înrăutăţi pentru ruşi din cauza soldaţilor mobilizaţi după decretul lui Putin din septembrie.

"Soldaţii au parte de un curs scurt în care li se explică cum să nu divulge informaţii, dar e mai mult de faţadă. Comandanţii se prefac că predau, iar soldaţii se prefac că ascultă", spune fostul oficial.

El a mai precizat că și în prezent sunt soldați care folosesc reţelele de socializare pentru a vorbi cu soţiile şi mamele despre război, uneori dezvăluind locul în care sunt.

Lipsa de disciplină va aduce probleme serioase Rusiei, având în vedere că a mobilizat 300.000 de oameni care abia dacă au avut parte de instrucţie.  Soldaţii vor fi îngroziţi odată ajunşi într-o zonă de război şi, normal, vor dori să sune acasă.

Fostul oficial spune că stilul de conducere al armatei ruse este unul depăşit. "Doctrina în armată este pedeapsa, deci soldaţii sunt pedepsiţi dacă greşesc, dar nimeni nu încearcă să-i facă să nu divulge informaţii de la bun început", a spus acesta.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite