Denunţătorul din „Panama Papers“ spune că Rusia îl vrea mort: Putin este o ameninţare mai mare pentru Statele Unite decât a fost vreodată Hitler

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Denunţătorul din spatele „Panama Papers”, care a dezvăluit evaziune fiscală şi frauda majoră în întreaga lume, a spus că se teme de răzbunarea Rusiei, într-un interviu publicat sâmbătă de publicaţia germană Der Spiegel, conform AFP.

Revista l-a citat sub pseudonimul John Doe spunând că are dovezi ale unor infracţiuni financiare comise de oficiali ruşi de rang înalt şi de aliaţi ai acestora, care au contribuit la finanţarea războiului din Ucraina. 

Întrebat de Der Spiegel dacă se temea pentru viaţa lui, el a spus: „Este un risc cu care trăiesc, având în vedere că guvernul rus a exprimat faptul că mă vrea mort”. 

Când Der Spiegel l-a întrebat pe John Doe despre paradisurile fiscale folosite de „oameni puternici din regimurile autocratice”, el a vorbit despre presupusul rol pe care îl joacă în Rusia, ai cărei lideri neagă încălcarea legii. 

„Preşedintele rus Vladimir Putin este o ameninţare mai mare pentru Statele Unite decât a fost vreodată Hitler, iar companiile fantomă sunt cel mai bun prieten al lui”, a spus el. 

„Companiile off-shore care finanţează armata rusă sunt cele care ucid civili nevinovaţi în Ucraina, în timp ce rachetele lui Putin vizează centrele comerciale”, a adăugat acesta. 

El a mai spus că firmele anonime „fac aceste orori posibile, alături de multe altele, prin eliminarea răspunderii din societate. Dar fără responsabilitate, societatea nu poate funcţiona”. 

El a spus că postul rusesc de televiziune RT, finanţat de stat, a difuzat o docudramă în două părţi despre Panama Papers, în care personajul „John Doe” „a suferit o traumă la cap provocată de tortură în timpul genericului de deschidere”.

„Oricât de bizar şi fără gust ar părea, nu a fost deloc subtil”, a spus el.

„Am văzut că alţii cu conexiuni la conturi offshore şi justiţia fiscală au recurs la crimă, la fel ca în tragediile care i-au implicat pe Daphne Caruana Galizia şi Jan Kuciak”, referindu-se la reporterii de investigaţie ucişi în Malta şi Slovacia. 

În ceea ce a fost prezentat ca fiind  primul său interviu de la lansarea Panama Papers în 2016, John Doe a spus că nu are de gând să iasă de sub protecţia anonimatului. 

„Panama Papers implică atât de multe organizaţii criminale transnaţionale diferite, unele dintre ele cu legături cu guvernele, încât este dificil să-mi imaginez cum ar putea fi vreodată sigur să mi dezvălui identitatea”, a spus el. 

Panama Papers a fost una dintre numeroasele scurgeri de documente financiare mediatizate de către Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ).

Dezvăluirile lor au declanşat demisia prim-ministrului Islandei şi au deschis calea pentru înlăturarea liderului Pakistanului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite