De ce nu a fost doborât avionul lui Erdogan în noaptea tentativei de lovitură de stat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avion de vânătoare F-16 al puciştilor s-a apropiat în noaptea de 15 spre 16 iulie de aeronava care îl transporta pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Istanbul, având posibilitatea s-o doboare, dar nu a făcut-o dintr-un motiv bizar, informează Sputnik, citând presa turcă.

Avionul prezidenţial decolase din împrejurimile staţiunii balneare Marmaris. Deşi plecarea de pe aeroportul din Dalaman fusese păstrată secretă, avionul preşedintelui Erdogan şi-a schimbat planul de zbor după ce echipajul lui a primit informaţii cu privire la curiosul traseu de război al mai multor aparate F-16 pilotate atunci de participanţi la rebeliune. Timp de o jumătate de oră, aparatul prezidenţial a survolat oraşul Bandirma (situat la aproape 100 km sud-est de Istanbul) din motive de securitate, relatează Sputnik, citat de Agerpres.

În acest timp, unul dintre avioanele de vânătoare care survola Istanbulul s-a grăbit să intercepteze aeronava prezidenţială. Totuşi, când avionul preşedintelui turc era la distanţă potrivită pentru a fi interceptat cu o rachetă, aparatul F-16 a rămas fără carburant şi a trebuit să se întoarcă la bază, scrie publicaţia turcă „Yeni Safak“, citând surse proprii.

În noaptea de 15 spre 16 iulie, o tentativă de lovitură de stat militară a fost întreprinsă în Turcia. Potrivit datelor actualizate, 246 de persoane (fără a-i include pe militari) au fost ucise şi alte peste 2.000 rănite în noaptea puciului, ale cărui principale evenimente au avut loc la Istanbul şi Ankara.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite