Cum fac față locuitorii Kievului și micii antreprenori penuriei de electricitate după bombardamentele rusești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina, inclusiv Kievul, se luptă să facă față unui nou val de întreruperi de curent, după ce bombardamentele rusești au distrus jumătate din capacitatea de generare a energiei a acestei țări, relatează Politico.

Kievul economisește electricitate după bombardamentele rusești asupra infrastructurii FOTO EPA-EFE
Kievul economisește electricitate după bombardamentele rusești asupra infrastructurii FOTO EPA-EFE

În timpul zilei, cartiere întregi ale capitalei ucrainene sunt deconectate de la rețeaua electrică pentru a economisi energie. Semafoarele se opresc, sufocând traficul, însoțite de zgomotul constant al generatoarelor instalate în fața cafenelelor și magazinelor.

Locuitorii și antreprenorii din Kiev se adaptează la absența energiei electrice cu ajutorul generatoarelor, al bateriilor externe și al lanterne și chiar își programează mersul la baie. Pagubele serioase provocate sistemului energetic al Ucrainei de bombardamentele rusești au creat incertitudine pentru milioane de locuitori cu privire la capacitatea Ucrainei de a satisface cererea de electricitate după ce sezonul cald se va fi încheiat și vremea se va răci.

„Îmi luminez apartamentul așa cum făceau bunicii noștri – cu lumânări și lanterne mici”, a mărturisit Rudoy, ​​un agent de asigurări în vârstă de 40 de ani din Israel, care s-a mutat de la Tel Aviv la Kiev în 2023, după ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, la 24 februarie 2022.

El a explicat că și-a dorit o viață nouă în pofida războiului - să trăiască alături de vechii prieteni și să locuiască într-un climat mai blând - dar că nu a prevăzut totuși inconvenientele unei vieți fără curent electric constant. Rudoy a cumpărat un apartament la etajul al șaptelea într-un bloc nou construit de  25 de etaje, în care alimentarea cu gaz sau apă depinde în întregime de electricitate.

„Trebuie să-mi adaptez traiul zilnic la programul de economisire, altfel ar fi imposibil să duc o viață normală”, a declarat Rudoy pentru Associated Press.

Se întâmplă că un prieten ce locuiește într-un cartier din apropiere să aibă curent atunci când blocul lui nu are, ceea ce îi face viața mai ușoară. Adesea, muncește la o cafenea care dispune de un generator, însă asta creează alte probleme.

„Chiar dacă poți găsi o masă liberă la o cafenea din apropiere, generatoarele în funcțiune sunt foarte zgomotoase și răspândesc vapori de motorină”, a spus el. „De aceea nu există prea multe cafenele deschise în timpul întreruperilor de curent care să fie și optime bune pentru a fi folosite pentru lucru”.

Ucraina se străduiește să satisfacă cererea de energie electrică, pe măsură ce atacurile sistematice ale Rusiei asupra infrastructurii sale energetice s-au intensificat începând din martie, silind companiile de utilități să raționalizeze aprovizionarea cu energie pentru uz casnic în ultimele trei luni. Înalții oficiali ai țării au cerut în mod repetat țărilor aliate să furnizeze mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a-și purea proteja centralele de rachete și drone rusești, dar deja au fost provocate daune perceptibile.

Penele din Kiev sunt cele mai grave din primele luni ale războiului, când loviturile rusești asupra rețelei electrice a țării au dus la întreruperi majore pe timp de iarnă, determinând autoritățile să creeze zone de încălzire comună și sute de puncte de urgență unde locuitorii puteau bea ceai, reîncărca telefoanele lor și obține ajutor.

„Începând de astăzi, din cauza atacurilor cu rachete și drone, am pierdut 9,2 gigawați de electricitate (capacități de generare)”, declara premierul ucrainean Denis Șmihal la începutul lunii iunie. Deși are capacitatea de a importa 2,2 gigawați de energie electrică din țările europene, Ucraina importă doar 1,7 gigawați, a explicat el

În afară de importurile directe, Ucraina încearcă să atragă investiții străine în sectorul său energetic privat. La un summit de la Berlin în această lună, Ucraina a prezentat proiecte de investiții care ar putea aduce o capacitate suplimentară de un gigawatt, a declarat Volodimir Kudițki, șeful companiei de energie electrică Ukrenergo.

Totuși, pe termen scurt, pregătirea Ucrainei înainte de iarna viitoare pare extrem de incertă, având în vedere pagubele provocate sistemului său energetic, perspectivele fezabile pentru reconstrucție și cererea de energie electrică.

Penerile constante aduc perturbări rutinei zilnice a multor locuitori ai orașului. Programele oficiale de economisire a curentului anunțate în mod regulat de operatorii de energie din Ucraina facilitează planificarea zilei. Doar că companiile energetice recurg adesea la întreruperi de urgență neprogramate atunci când orașul consumă electricitate în exces la orele de vârf.

Circumstanțele obligă întreprinderile și gospodăriile să se bazeze pe surse alternative de electricitate și lumină pentru a de descurca pe timpul zilei, în măsura în care temperaturile de vară silesc din ce în ce mai mulți locuitori să folosească aparatele de aer condiționat. Iar mulți dintre ei sunt îngrijorați că situația s-ar putea înrăutăți.

Afacerile mici nu țin întotdeauna pasul, situația energetică schimbându-se rapid, de la o săptămână la alta.

Oleksandr Solovei, proprietarul în vârstă de 25 de ani al cafenelei Informatyka din Kiev, intenționează să cumpere un generator, care costă de regulă în jur de 1.000 de dolari, pentru a-și menține afacerea deschisă în perioadele de întreruperi programate.

Până atunci, este obligat să improvizeze. „Pregătim apă fierbinte din timp, pentru a găti matcha și ceaiuri. Să fierbi cafeaua în astfel de momente este imposibil. Aparatul de cafea consumă prea multă energie”, a explicat Solovei pentru AP.

Un cablu de internet cu fibră optică și o baterie externe alimentare care menține routerul pornit atrag clienții către Informatyka, unde pot lucra pe laptopurile. Cu toate acestea, clienții s-au rărit de când au început întreruperile.

„Credem că situația se va înrăutăți (până la iarnă)”, a spus Solovei. „Plănuim deja să cumpărăm un generator, suficient de puternic pentru a prepara cafea, a ilumina spațiul și a încărca dispozitivele vizitatorilor noștri. Ne pregătim pentru o iarnă grea.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite