Criza din Catalonia. Madridul a emis un mandat de arestare pe numele liderului catalan destituit Carles Puigdemont, afirmă avocatul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carles Puigdemont Foto: EPA-EFE
Carles Puigdemont Foto: EPA-EFE

După plasarea în arest preventiv a opt membri ai guvernului catalan destituit, justiţia spaniolă a emis un mandat european de arestare pe numele liderului catalan separatist demis Carles Puigdemont, care a refuzat să se prezinte în faţa Curţii Supreme spaniole, după declararea unilaterală a independenţei de către Catalonia, relatează „The Telegraph“.

Potrivit avocatului lui Puigdemont, Paul Bekaert, mandatul a fost emis joi seară. El a afirmat că au fost emise mandate de arestare şi pentru cei patru miniştri destituţi care au plecat în Belgia împreună cu clientul său, mai scrie publicaţia citată.

Joi, un judecător spaniol a dispus plasarea în arest preventiv a fostului vicepremier catalan Oriol Junqueras şi a şapte dintre miniştrii fostului executiv al provinciei, aceştia fiind acuzaţi de autorităţile de la Madrid de rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri. 

Totodată, magistratul a decis judecarea în stare de libertate, pentru o cauţiune de 50.000 de euro, a unui singur ministru catalan, Santi Vila, care a demisionat înaintea votării declaraţiei de independenţă şi a cerut atunci separatiştilor catalani să poarte un dialog cu guvernul spaniol.

Plecat în Belgia imediat după ce Madridul a început oficial procesul de preluare a controlului asupra Cataloniei, Puigdemont a cerut, joi, eliberarea celor opt foşti miniştri regionali arestaţi preventiv.

„Ca preşedinte al guvernului legitim al Cataloniei, cer eliberarea consilierilor (miniştrilor,  n. red.) şi a vicepreşedintelui Oriol Junqueras“, a afirmat Puigdemont, care susţine că va rămâne deocamdată În Belgia, pentru a nu ajunge să fie judecat în Spania de o justiţie pe care el o consideră politizată.

Între timp, notează „The Independent“, separatiştii catalani au făcat apel la mobilizare şi la proteste de stradă. 

Pe de altă parte, premierul scoţian Nicola Sturgeon a condamnat plasarea în detenţie provizorie a celor opt.

„Indiferent ce părere am avea despre Catalonia, este o eroare să fie încarceraţi lideri aleşi, iar acest lucru ar trebui condamnat de către toate democraţiile“, a scris ea joi pe Twitter, notează News.ro.

„Dezacordul asupra viitorul Cataloniei este politic. El ar trebui să fie rezolvat democratic, nu închizând opozanţii politici“, a adăugat ea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite