Corespondenţă de la Doneţk: Separatiştii mută câmpul de luptă în mijlocul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violenţele continuă la Doneţk, cel mai important oraş din estul Ucrainei, revendicat de separatiştii proruşi. Trimisul special al PrimaTV şi Adevărul relatează situaţia de la faţa locului, după ce armata ucraineană nu a reuşit să obţină controlul localităţii miniere, deşi pornise în vervă o operaţiune anti-teroristă luni. Acţiunile militarilor ucraineni sunt îngreunate de faptul că luptele se duc în oraş, unde se află sute de mii de civili.

„A treia zi de confruntări puternice între separatişti şi armată. Aeroportul este controlat de Armată în timp ce oraşul...aparţine separatiştiilor. Aceştia au ridicat chiar baricade în oraş iar la comandamentul lor (Donbas Comandament) au fost aduşi azi-noapte răniţii din luptele de la aeroport“, relatează corespondentul PrimaTV şi Adevărul, Marius Saizu, aflat la faţa locului.

Potrivit trimisului special Marius Saizu, „în acelaşi timp, la morga din oraş au ajuns 30 de cadavre. Numai separatişti, împuşcaţi la aeroport. Străzile ce duc spre aeroport , dinspre oraş, sunt blocate de separatişti, iar cele care vin din exterior, sunt blocate de poliţie. Armata a folosit astăzi două avioane de vânătoare cu care a survolat zona, în timp ce luptele s-au dus la sol. Undeva în apropierea gării 3 ore s-au auzit focuri de armă intense. 

„Nu se ştie în acest moment numărul morţilor. Populaţia pare să se obişnuiască cu situaţia...pe străzi sunt mai mulţi oameni decât ieri însă, par a fi extrem de speriaţi. Cei din apropierea aeroportului îşi părăsesc deja locuinţele iar ceilalţi, din partea de est a oraşului îşi fac provizii. Aproape la fiecare 15-20 de minute se aud rafale de armă automată şi explozii extrem de puternice“, anunţă corespondentul PrimaTV şi Adevărul la Doneţk.

Confruntări între armata ucraineană şi separatişti proruşi au devastat luni zona aeroportului internaţional de la Doneţk, ocupat de către insurgenţi. Peste 1.000 de observatori din cadrul OSCE şi altor organisme internaţionale au fost mobilizaţi în Ucraina, în vederea supravegherii alegerilor prezidenţiale de duminică, câştigate de către miliardarul prooccidental Petro Poroşenko.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a anunţat că a pierdut, de luni seara, contactul cu una dintre echipele de observatori, în zona Doneţk. „Misiunea specială de observare a OSCE a pierdut luni, în jurul orei locale 18.00 contactul cu una dintre echipele sale de la Doneţk" care efectua „o patrulă de rutină", a anunţat organizaţia într-un comunicat.

Aşa-numiţii lideri ai autoproclamatei „Republici Populare Doneţk'' au anunţat marţi seara instituirea unor restricţii de circulaţie între orele locale 22:00 şi 06:00, în conformitate cu legea marţială instituită anterior, informează agenţia de presă RIA Novosti.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat „îngrijorat de violenţele observate în estul Ucrainei“, în răspuns la o întrebare cu privire la preluarea de către armata ucraineană a controlului asupra aeroportului din Doneţk, potrivit AFP.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că intensificarea operaţiunii forţelor de securitate ucrainene în Sud-Est nu creează condiţii favorabile pentru o primire „ospitalieră“ a lui Poroşenko în Donbas. Acesta afirmase că prima vizită pe care o va întreprinde în calitate de şef al statului va fi în zona minieră Donbas, scena unor lupte din ce în ce mai dure între insurgenţi şi trupele guvernamentale. Kremlinul a cerut miercuri dimineaţa încetarea imediată a operaţiunii antiteroriste derulate de armata ucraineană pentru anihilarea mişcărilor secesioniste din regiune. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite