Contribuţia Marii Britanii la bugetul rectificat al UE a fost înjumătăţită, anunţă cancelarul Osborne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie ar urma să plătească doar jumătate din factura de 2 miliarde de euro, sumă care reprezintă contribuţia Albionului la bugetul rectificat al Uniunii Europene, a anunţat, vineri, cancelarul britanic pentru Finanţe, George Osborne, potrivit BBC.

În urma unor negocieri „dure”, cancelarul britanic pentru Finanţe a declarat, la Bruxelles, că Marea Britanie va plăti suma de 1 miliard de euro, în două tranşe, în loc de 2 miliarde de euro, suma care trebuie achitată până la sfârşitul acestui an.

„Am reuşit să înjumătăţim contribuţia noastră, am întârziat-o şi nici nu vom fi nevoiţi să plătim dobânzi pentru ea”, a spus George Osborune.

Uniunea Europeană a cerut luna trecută statelor membre să aloce noi fonduri pentru bugetul comunitar pentru anul 2014, în condiţiile în care cheltuielile blocului comunitar au depăşit estimările iniţiale ale bugetului.

Pentru Marea Britanie, suma solicitată de Bruxelles s-a ridicat la 2 miliarde de euro, fiind calificată ulterior de către premierul Cameron drept „nejustificată” şi „complet inacceptabilă”.

Cu toate acestea, Kristalina Georgieva, comisar pentru bugetul UE, a anunţat că reducerea acordată în prezent Marii Britanii va fi în cele din urmă recuperată, la o nouă rectificare bugetară, cel mai probabil pentru 2016.

Marea Britanie şi Uniunea Europeană întreţin relaţii tensionate în ultimii doi ani, inclusiv asupra temei imigraţiei.

Încă de anul trecut, premierul britanic şi-a anunţat intenţia de a renegocia tratatul de liberă circulaţie a cetăţenilor europeni pentru cei care aleg să vină în Marea Britanie, invocând un număr prea mare de imigranţi care ar afecta economia Regatului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite