Comisia Europeană își menține propunerea de înghețare a fondurilor europene pentru Ungaria

0
0

Comisia Europeană şi-a menţinut vineri propunerea de îngheţare a unor fonduri europene ce revin Ungariei, considerând, după o nouă evaluare, drept insuficiente ultimele reforme adoptate de guvernul condus de Viktor Orban în materie de stat de drept.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Consiliul UE (statele membre) au acum termen până pe 19 decembrie să decidă dacă validează această propunere, dacă o resping sau o modifică, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Sub presiunea Parlamentului European, Comisia Europeană a cerut suspendarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune - sumă ce reprezintă 65% din fondurile europene alocate Ungariei în bugetul plurianual al UE pentru perioada 2021-2027 - şi a celor 5,8 miliarde de euro ce revin acestei ţări sub formă de granturi în planul european de relansare în urma pandemiei de COVID-19.

În evaluarea sa de la sfârşitul lunii noiembrie, Bruxellesul a considerat nesatisfăcătoare implementarea a 17 măsuri asupra cărora Guvernul Ungariei s-a angajat pentru a răspunde preocupărilor Comisiei.

Însă statele membre, în frunte cu Franţa şi Germania, au cerut marţi Executivului comunitar să facă o nouă evaluare, care să ţină cont de măsurile adoptate miercuri de Parlamentul ungar.

Titulara portofoliului Justiţiei în Guvernul Orban, Judit Varga, a susținut că „cele 17 angajamente asumate în acord cu Comisia au fost deplin realizate în termen”.

Însă Comisia Europeană are o altă părere. „Riscul pentru bugetul UE nu s-a schimbat odată cu ultimele schimbări legislative adoptate în Ungaria”, se arată într-o scrisoare adresată preşedinţiei cehe a Consiliului UE de către comisarul european pentru Buget, Johannes Hahn.

Disputele Ungariei cu Bruxellesul asupra statului de drept ţin de numeroase teme, printre acuzaţiile Comisiei Europene la adresa țării vecine numărându-se deficienţele în funcţionarea independentă a justiţiei, corupţia, neregulile în atribuirea contractelor publice, afectarea independenţei presei, contestarea întâietăţii dreptului UE asupra celui naţional, nerespectarea drepturilor persoanelor LGBT şi ale migranţilor, iar mai recent şi blocarea de către Budapesta a unui ajutor financiar european de 18 miliarde de euro pentru Ucraina.

Viktor Orban a acuzat vinerea trecută Comisia Europeană că îngheaţă fondurile din motive strict politice.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri