Comandantul forțelor terestre ucrainene anunță recucerirea unui sat de lângă Bahmut: „A fost curățat de ruși”

0
Publicat:

Generalul Aleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene, a anunţat duminică recucerirea satului Klişciivka, la sud de oraşul strategic Bahmut, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Localitatea Klişciivka a fost recucerită. FOTO mig.com.ua
Localitatea Klişciivka a fost recucerită. FOTO mig.com.ua

Satul Klişciivka fusese cucerit de Rusia în ianuarie. Forţele terestre ucrainene au reușit să-l recucerească.

„Klişciivka a fost curăţat de ruşi şi eliberat", a afirmat generalul Aleksandr Sîrski.

Informaţia a fost confirmată şi de ministrul de interne Ihor Klimenko. Acesta a precizat că succesul a fost al brigăzii de asalt a poliţiei Liut, al brigăzii 90 aeropurtate de asalt şi al brigăzii a 5-a de asalt.

Consilierul prezidenţial Andri Ermak a publicat pe Telegram o fotografie cu cinci soldaţi ucraineni purtând drapelul naţional al Ucrainei şi drapele militare; în fundal se vede o clădire distrusă. El a alăturat comentariul: "Ucraina îşi ia întotdeauna înapoi ce e al ei".

Satul Klişciivka, a cărui populaţie era înaintea conflictului de circa 500 de locuitori, este situat la circa 9 km la sud de Bahmut şi la câţiva km la nord de satul Andriivka, recucerit de ucraineni săptămâna aceasta.

Satele învecinate cu Bahmutul au fost în bună măsură distruse în lunile de lupte pentru oraş între forţele ucrainene şi cele ruse.

Conform unor analişti militari ucraineni, eliberarea localităţilor din împrejurimi ar permite înaintarea pe flancul de sud al frontului din regiune şi controlul înălţimilor apropiate.

 Ce s-a întâmplat la Andriivka

Amintim că, pe 14 septembrie, armata ucraineană a anunțat că a eliberat localitatea Andriivka, situată la sud de oraşul Bahmut, pe frontul de est, una din axele contraofensivei care durează de la începutul lunii iunie.

„Andriivka este a noastră. Ne securizăm poziţiile”, a scris pe Telegram viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, adăugând că luptele continuă spre Bahmut şi în zonele învecinate acestui oraș devastat din nordul regiunii Donețk (est).

Ulterior, Brigada a III-a de asalt, implicată direct în luptele din zona respectivă, a dezminţit declaraţia lui Maliar, afirmând că „este prematur de anunţat recucerirea Andriivkăi”.

Referindu-se tot la Bahmut, Maliar a mai spus că „inamicul încearcă să recupereze terenul pierdut pe flancul de nord”, în timp ce armata ucraineană „face progrese pe flancul de sud”.

Armata rusă lansează între 4.000 şi 5.000 de atacuri pe săptămână în partea de sud a zonei de luptei de la Bahmut încercând să recucerească teritoriul eliberat de armata ucraineană, dar cu toate acestea nu reuşeşte să preia iniţiativa, a insistat Maliar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite