Cum se comporta mafiotul Denaro, liderul Cosa Nostra, cu vecinii. De ce a fost prins abia după 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arestarea șefului mafiei din Cosa Nostra, Matteo Messina Denaro, la o clinică privată din Palermo, a uimit luni pe mulți din întreaga lume din cauza perioadei extraordinare de timp în care a fost fugit – dar a fost o mică surpriză pentru unii care au urmărit Mafia mai de aproape.

Matteo Messina Denaro, 60 ani, după arestarea sa. Foto: Getty Images
Matteo Messina Denaro, 60 ani, după arestarea sa. Foto: Getty Images

De luni de zile circulau în Sicilia zvonuri despre sănătatea lui precară, cu indicii de „înțelegere” pentru a-l aduce înapoi la suprafață pentru a obține o îngrijire mai bună pentru cancer. Când ofițerii l-au întrebat numele, el a ales să nu-și folosească pseudonimul, a declarat reporterilor procurorul din Palermo, Maurizio de Lucia, Andrea Bonafede.

Sunt Matteo Messina Denaro”, a spus el în schimb – probabil prima dată când a rostit aceste cuvinte în public în cei 30 de ani în care a fost fugit.

Messina Denaro, care este deținut într-o închisoare de maximă securitate din L'Aquila, în centrul Italiei, a apărut joi printr-o legătură video pentru o audiere la judecată – pentru uciderea din 1992 a procurorilor anti-mafia Giovanni Falcone și Paolo Borsellino – lăsându-și avocatul să intervină în numele său.

Messina Denaro, supranumit „Diabolik”, s-a ascuns în 1993, la doar un an după ce Falcone și Borsellino au murit în două atacuri cu bombe. El a fost condamnat pe viață în lipsă în mai 2002 pentru implicarea sa în decesele lor, dar, în urma arestării sale, cazul va fi acum judecat de instanțele superioare.

În acel an a fost, de asemenea, condamnat pentru uciderea lui Giuseppe Di Matteo, în vârstă de 12 ani, fiul unui mafiot care a decis să colaboreze cu autoritățile, și pentru uciderea lui Antonellei Bonanno, partenera însărcinată a unui șef rival. Ambele cazuri vor fi, de asemenea, aduse în fața instanțelor superioare, acum că a fost capturat.

Feedback despre anunțuri

După arestarea sa, poliția a găsit până acum trei ascunzători în orașul sicilian Campobello di Mazara, unde se crede că a locuit în ultimele luni. SkyTG24, afiliat CNN, a raportat că o casă în care se ascundea se afla în inima orașului și că poliția a găsit acolo îmbrăcăminte de lux și parfumuri scumpe. Celălalt era un buncăr fortificat în spatele unei uși ascunse, potrivit Reuters, citând oficialii locali.

Cea de-a treia ascunzătoare a lui Matteo Messina Denaro ar fi casa în care a locuit până în iunie, fiind vorba de un apartament într-o clădire aflată la o jumătate de kilometru distanță de ultima sa locuință. Din primele informații, locuința este goală și este de vânzare. 

A treia ascunzătoare a lui Matteo Messina Denaro FOTO Profimedia
A treia ascunzătoare a lui Matteo Messina Denaro FOTO Profimedia

Mai multe detalii nu au fost încă furnizate de poliție. Ei au confirmat, totuși, că cel mai căutat bărbat din Italia își făcea în mod regulat propriile cumpărături, iar vecinii l-au descris drept o persoană „prietenoasă”.

Joi, Giovanni Luppino, un producător de ulei de măsline care l-ar fi condus la clinica din Palermo unde a fost arestat, a declarat unei instanțe că „habar” nu avea că bărbatul care i-a devenit prieten era cu adevărat șeful fugar al mafiei. Messina Denaro rămâne în închisoare în așteptarea unui proces pentru presupusa conducere a mafiei. Polițiștii i-au cercetat și pe medicii care îl tratau.

„Legătura finală” cu generația mai veche a Cosa Nostra

Asasinările lui Falcone și Borsellino au fost ordonate de șeful mafiei, de atunci, Salvatore „Toto” Riina, care a fost arestat în 1993 și care l-a adus pe Messina Denaro în organizația mafiei Cosa Nostra cu ani în urmă. Riina a fost surprins în interceptări telefonice în care își exprimă admirația pentru tânărul criminal de atunci, în special că nu a avut nicio problemă să ucidă trecători nevinovați, mai degrabă decât să se concentreze doar pe vendete.

Riina a murit în aripa închisorii unui spital din Parma în 2017 din cauza unei probleme de sănătate nespecificate, marcându-se astfel definitiv sfârșitul domniei sale. Era în comă indusă medical în acel moment. Mario Francese, un jurnalist criminalist care a vorbit pentru prima dată de Riina în articolele sale pentru ziarul Giornale di Sicilia, a fost ucis în 1979. În 2001, Cosa Nostra a fost găsită vinovată de uciderea sa, atât Riina, cât și succesorul său, Bernardo Provenzano, fiind condamnați la închisoare pe viață pentru rolul lor.

În timpul petrecut în ascuns, Messina Denaro a lucrat îndeaproape sub Provenzano, care a preluat rolul lui Riina ca șef de top din exterior până la propria sa capturare în 2006 într-o ascunzătoare de lângă Corleone. Provenzano a murit de cancer de vezică urinară în aripa închisorii unui spital din Milano în 2016, deschizând calea pentru ca Messina Denaro să fie considerat șef de top.

Felia Allum, profesor de crimă organizată comparativă și corupție la Universitatea din Bath din Marea Britanie, a spus că Messina Denaro – care s-a născut în 1962 – a fost ultimul dintr-o veche generație de șefi mafioți.

El reprezintă legătura finală dintre Cosa Nostra belicoasă și afișată de la începutul anilor 1990 și mafia tăcută și de afaceri a secolului 21”, a spus ea. Allum subliniază, de asemenea, că arestarea lui Messina Denaro nu este sfârșitul mafiei. „Nu văd un sentiment al unui final, dacă nu știm cine l-a protejat, dacă nu cooperează”, a spus ea.

Zvonurile despre o înțelegere, sau „pact”, între stat și Cosa Nostra pentru a-l scoate pe Messina Denaro din ascunzătoare merită luate în considerare, potrivit lui Roberto Saviano, autorul cărții de succes „Gomorra”, despre gruparea criminală napolitană Camorra.

Se spune întotdeauna că Mafia este anti-statul; asta este o greșeală. Mafia este aliată cu o parte a statului, în timp ce o altă parte se luptă cu ea”, a spus el, vorbind pe canalul său de YouTube . „În acest joc de forțe, Matteo Messina Denaro a fost arestat.”

Saviano a adăugat, într-un schimb de mesaje text cu CNN, că există un alt motiv pentru care pentru a-l găsi pe Messina Denaro a fost nevoie de 30 de ani. „Au început să-l caute abia după 20 de ani”, a spus el.

Putere în scădere

John Dickie, profesor de Studii Italiene la Colegiul Universitar din Londra din Marea Britanie și autorul cărții „Cosa Nostra”, are o altă perspectivă, spunând CNN că în schimb există multe aspecte care sugerează că nu a fost încheiat un pact, dar că, în schimb, Messina Denaro nu mai deține puterea pe care o avea odată, făcându-l o persoană mai puțin valoroasă de protejat.

În ultimul deceniu, miliarde de active în valoare de miliarde de euro au fost confiscate de la cei mai apropiați aliați ai săi, iar membrii familiei au fost arestați, slăbindu-i puterea și capacitatea de a fi protejat, a spus el.

Rețeaua lui a fost decimată de-a lungul anilor, iar mafia a fost slăbită de arestări”, a spus Dickie. „Mafia era diferită acum 30 de ani, era mult mai puternică.” Prin arestarea celor mai mulți dintre membrii familiei lui Messina Denaro și supravegherea celorlalți, era probabil că au înțeles acest lucru, a spus el. „Importanța lui este simbolică”, a spus Dickie pentru CNN. „Când s-a ascuns, era o reclamă vie pentru puterea Cosa Nostra, dar acum nu mai avea această putere.

Fie că a fost rezultatul unui pact sau cu adevărat rodul a trei decenii de anchetă, arestarea a fost aplaudată de cei mai răniți de mâna mortală a Mafiei.

Maria Falcone, sora procurorului ucis, a aplaudat arestarea lui Messina Denaro. „Oh, cât de mult aș vrea ca Giovanni și Paolo să poată vedea aplauzele și mâinile ridicate ale locuitorilor din Palermo după arestare”, a declarat ea pentru ziarul italian Corriere Della Sera. „Este un pas mare către o democrație completă.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Giancarlo Caselli, un fost procuror anti-mafia din Palermo și coleg al procurorilor uciși, a declarat într-un interviu la Radio Popolare că principalul motiv pentru care Messina Denaro a scăpat de captură atât de mult timp a fost complicitatea celor care l-au protejat.

Mafioții nu funcționează în vid. Sunt în interior, într-un sistem de relații, de complicitate, fără de care nu și-ar putea desfășura activitățile criminale, fără de care nu ar putea rămâne fugari”, a spus el.

Sunt în relații care implică profesioniști, antreprenori, administratori publici, politicieni, indivizi care flanchează organizația și formează așa-numita burghezie mafiotă sau zonă gri.” El a spus că este acea zonă gri, „coloana vertebrală a puterii mafiei”, fără de care mafia nu ar supraviețui atât de mult.

Tronul pe jumătate gol

Mafia siciliană Cosa Nostra este singura dintre organizațiile criminale din Italia care guvernează printr-o structură piramidală, ceea ce înseamnă că atunci când șeful de top moare sau este închis, un nou șef de top ajunge la putere – deși Riina și Provenzano și-au menținut o oarecare influență din spatele gratiilor.

Camorra napolitană, a cărei facțiuni au fondat Cosa Nostra în anii 1800, împreună cu 'Ndrangheta din Calabria, guvernează pe o ierarhie orizontală cu grupuri legate de familii sau teritorii, adică dacă un șef de vârf este capturat sau ucis, organizația mai largă nu este slăbită.

Mafioții sicilieni Cosa Nostra care au emigrat în Statele Unite la sfârșitul anilor 1800 au construit mafia americană în primul rând la New York și New Orleans în diferite momente ale istoriei, inclusiv la începutul anilor 1900, mijlocul anilor 1960 și începutul anilor 1970, când grupurile americane erau cele mai puternice. În timp ce astăzi toate grupurile criminale majore din Italia s-au extins la nivel internațional, Cosa Nostra rămâne exportatorul inițial al așa-numitei lumi interlope „malavita”.

Messina Denaro se va confrunta acum cu o serie de procese penale. Deși a fost judecat în lipsă pentru o serie de acuzații, toate cazurile penale italiene trec prin trei niveluri, terminându-se cu aprobarea înaltei instanțe. Infractorii pot fi judecați doar în lipsă într-o primă fază, ceea ce înseamnă că, procesul lui va trece acum prin fazele de apel și de recurs la Înalta Instanță.

O vedere exterioară a închisorii din L'Aquila, Italia, unde Denaro este reținut. Foto: Shutterstock
O vedere exterioară a închisorii din L'Aquila, Italia, unde Denaro este reținut. Foto: Shutterstock

El va fi reprezentat de nepoata sa Lorenza Guttadauro, fiica surorii sale Rosalia, care a promovat echivalentul italian al examenului de barou în 2011. Următoarea audiere în dosarul procurorilor anti-mafia este programată pentru 9 martie.

Și cine este noul șef al șefilor?

Poliția nu a numit niciun succesor suspect. Dar, în opinia lui Saviano, Messina Denaro va conduce în continuare până va muri, ca Riina și Provenzano înaintea lui.

Dacă nu decide să se pocăiască, Matteo Messina Denaro, chiar și închis, va continua să fie regele Cosa Nostra, deoarece nimeni nu este pregătit să stea pe tronul pe care l-a lăsat doar pe jumătate gol”, a spus el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite