Cine sunt hoţii care au dat lovitura la Muzeul Comorilor din Dresda şi cum au acţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei bărbaţi băniţi că au jefuit Muzeul Comorilor din Dresda au fost arestati
Trei bărbaţi băniţi că au jefuit Muzeul Comorilor din Dresda au fost arestati

Unul dintre suspecţii arestaţi în legătură cu un furt spectaculos de bijuterii de la "Green Vault" ("Seiful Verde") din Dresda fusese condamnat anterior în cazul unui alt jaf răsunător, comis într-un muzeu din Berlin. Poliţia germană a arestat marţi trei suspecţi bănuiţi că ar fi fost implicaţi în furtul unor bijuterii cu o valoare inestimabilă de la un muzeu din oraşul estic Dresda, în urmă cu aproape un an.

În vârstă de 23 de ani, el fusese condamnat în februarie la patru ani şi jumătate de închisoare pentru complicitate la furtul unei monede de aur de 100 de kilograme din Muzeul Bode din capitala Germaniei, în martie 2017. El fusese eliberat condiţionat şi urma să înceapă executarea pedepsei privative de libertate în septembrie, însă instanţa responsabilă nu a emis notificarea respectivă.

Bărbatul a fost arestat din nou marţi, împreună cu alte două persoane, în legătură cu jaful de la Dresda din noiembrie 2019, în care două persoane au intrat fraudulos printr-o fereastră cu gratii în muzeul Grünes Gewölbe din Dresda, supranumit "Muzeul comorilor", au spart o vitrină cu ajutorul unui topor şi au plecat cu diamante şi alte bijuterii. Cei trei suspecţi au fost aduşi la Dresda şi au fost acuzaţi de jaf comis în bandă organizată şi incendiere.

Potrivit anchetatorilor, bărbaţii sunt membri ai unei numeroase familii cu origini arabe, despre care poliţia germană susţine că este cunoscută în lumea interlopă din Berlin sub numele de Remmo-Clan. Poliţiştii au efectuat marţi pecheziţii în cartierul Neukölln din Berlin, ajutaţi de agenţi de intervenţie din alte landuri, dar şi de forţe speciale federale. Aproximativ 1.640 de poliţişti au fost implicaţi, potrivit autorităţilor, notează dpa.

Bijuteriile nu au fost găsite

Ampla operaţiune a poliţiei germane realizată marţi nu a condus la descoperirea bijuteriilor cu o valoare inestimabilă furate de la muzeul din Dresda. "Artefactele furate nu au fost găsite până acum", a declarat procurorul din Dresda într-un comunicat.

Raidurile s-au încheiat marţi după-amiază, după ce poliţia a efectuat percheziţii în 20 de apartamente, două garaje, o cafenea şi mai multe vehicule, fiind confiscate dispozitive de stocare, haine şi cantităţi mici de droguri.

În ziua de 25 noiembrie a anului trecut, înaintea zorilor, două persoane au intrat fraudulos printr-o fereastră cu gratii în opulentul Grünes Gewölbe (Seiful Verde) din Dresda, supranumit "Muzeul comorilor", au spart o vitrină cu ajutorul unui topor şi au plecat cu diamante şi alte bijuterii. Acţiunea a durat doar câteva minute.

În ziua de 25 noiembrie a anului trecut, înaintea zorilor, două persoane au intrat fraudulos printr-o fereastră cu gratii în opulentul Grünes Gewölbe (Seiful Verde) din Dresda, supranumit "Muzeul comorilor", au spart o vitrină cu ajutorul unui topor şi au plecat cu diamante şi alte bijuterii. Acţiunea a durat doar câteva minute.

"Suntem şocaţi de brutalitatea acestui furt", a declarat la acea vreme, într-o conferinţă de presă, directoarea muzeului, Marion Ackermann. Ea a menţionat un prejudiciu de o valoare istorică şi culturală ''inestimabilă'', care nu poate fi contabilizat în cifre. "Nu le putem reduce la o valoare întrucât nu sunt de vânzare", a explicat Ackermann. Având în vedere notorietatea acestora, bijuteriile sunt dificil de valorificat pe piaţă, iar responsabilii muzeului nu exclud posibilitatea ca hoţii să le dezmembreze pentru a le recicla sub o formă diferită. "Ar fi groaznic", a spus directoarea muzeului.

Începând din 1723, August al II-lea cel Puternic, fost rege al Poloniei şi prinţ-ales al Saxoniei în secolul al XVIII-lea, a depozitat în acest muzeu, construit în secolul al XVI-lea, colecţia personală de bijuterii şi opere de artă renascentiste şi baroce.

Muzeul este celebru pentru colecţia de bijuterii, una dintre cele mai importante din Europa, compusă din obiecte din metale preţioase, porţelanuri, sculpturi în fildeş sau chihlimbar, bronz sau bătute cu nestemate.

După renovarea muzeului în 2004, colecţiile de obiecte vechi au fost depozitate la parter, unde a fost comis furtul, iar primul etaj găzduieşte expoziţii temporare.

Anchetatorii continuă să caute bijuteriile furate şi posibile dovezi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite