Cine este „doamna de fier“ trimisă de Madrid la cârma Cataloniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

María Soraya Sáenz de Santamaría Antón, care deţine funcţia de vicepremier al Spaniei, a fost desemnată să  administreze Catalonia. Numită adesea „mâna dreaptă“ a premierului Mariano Rajoy, conservatoarea în vârstă de 46 de ani a fost catalogată recent de publicaţia „El Economista“ drept „cea mai puternică femeie din Spania“.

Juristă de profesie, Soraya Sáenz de Santamaria este renumită pentru modul abil în care gestionează situaţiile de criză. 

Totuşi, administrarea Cataloniei în condiţiile date reprezintă cel mai important test din cariera ei, notează Deutsche Welle. Unele voci spun că dacă misiunea va fi un succes, ea ar putea ajunge cândva chiar premier al Spaniei.

În caz contrar, cariera ei politică va avea de suferit. Şi, conştientă fiind de această enormă miză, Soraya Sáenz de Santamaria îşi va calcula cu atenţie paşii.

Vicepremier de când Rajoy a preluat cabinetul în 2011, Soraya Sáenz de Santamaria a fost principala persoană din Guvern care s-a ocupat de criza declanşată odată cu apariţia virusului Ebola în Spania în 2014. Şi tot ea a fost cea care s-a ocupat de criza declanşată de prăbuşirea zborului Barcelona-Düsseldorf al companiei Germanwings în Alpii francezi, în martie 2015, provocată de copilotul aeronavei. La bordul aeronavei se aflau 51 de cetăţeni spanioli. 

În 2011 a fost în centrul atenţiei tuturor, după ce s-a întors la serviciu după numai 11 zile de când a dat naştere singurului ei copil, afirmând că ţara are multe de făcut pentru a ieşi din recesiunea economică şi pentru a pune capăt şomajului ridicat.

De asemenea, ea a deţinut funcţia de purtător de cuvânt al Guvernului (2011 - 2016) şi a condus pentru scurt timp Ministerul Sănătăţii (26 noiembrie - 3 decembrie 2014) şi Ministerul Justiţiei (23 - 29 septembrie 2014).

Născută pe 10 iunie 1971 în Valladolid, Sáenz de Santamaria a studiat dreptul la Universitatea Valladolid şi şi-a început cariera politică în 2004, când a fost aleasă în Parlamentul Spaniei din partea Partidului Popular (PP) al lui Mariano Rajoy.

Renumită pentru faptul că este pragmatică şi deschisă la dialog, ea nu este afectată de scandalurile de corupţie care au cuprins PP, fiind considerată una dintre cele mai populare figuri politice ale Spaniei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite