Cine este Boris Pistorius, noul ministru german al Apărării

0
Publicat:

Cancelarul german Olaf Scholz a confirmat marţi desemnarea social-democratului Boris Pistorius la șefia Ministerului Apărării, prezentându-l drept „persoana potrivită” pentru a conduce „schimbarea de epocă” provocată de agresiunea militară rusă din Ucraina.

Boris Pistorius FOTO EPA-EFE
Boris Pistorius FOTO EPA-EFE

Christine Lambrecht a demisionat luni din postul de ministru al Apărării pe fondul unor critici aspre la adresa sa și creşterii presiunilor asupra Guvernului german pentru a livra tancuri Ucrainei.

Boris Pistorius, în vârstă de 62 de ani, ministru de Interne al landului Saxonia Inferioară, este „un om politic cu înaltă experienţă, care se ocupă de ani întregi de politica de securitate”, a subliniat Olaf Scholz într-o declaraţie scrisă.

Pistorius va depune jurământul joi, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Hebestreit.

Numirea lui Boris Pistorius este o surpriză, în condițiile în care favoriţi pentru postul de ministru al Apărării erau ministrul Muncii Hubertus Heil, co-liderul Partidului Social-Democrat Lars Klingbeil şi şeful Cancelariei Federale Wolfgang Schmidt, notează Agerpres, care citează agențiile de presă AFP și DPA.

Cine este Boris Pistorius?

Pistorius este membru al Partidului Social-Democrat German din 1976, când avea 16 ani. După încheierea studiilor de Drept, la Universitatea din Münster și Universitatea Osnabrück, s-a axat pe cariera politică, fiind unul dintre consilierii lui Gerhard Glogowski, un fost ministru-președinte al landului Saxonia Inferioară.

Pistorius deține postul ministru de Interne al landului Saxonia Inferioară începând din februarie 2013. Anterior, el a fost timp de nouă ani (2006-2013) primar al oraşului său natal, Osnabrück, precum și viceprimar timp de trei ani (1999-2002) și membru al Consiliului Municipal (1996-2013). De asemenea, este membru al Parlamentului Saxoniei Inferioare începând din noiembrie 2017.

Este văduv din 2015 şi are două fiice.

Deocamdată nu este clar dacă Olaf Scholz va rămâne consecvent obiectivului său privind paritatea de gen în cabinetul său, aşa cum a promis în campania electorală din 2021.

Marţi dimineaţă, ministrul Economiei Robert Habeck, membru al Verzilor, a declarat că ar fi normal ca Scholz să respecte acel obiectiv.

Înaintea demisiei Christinei Lambrecht din postul de ministru al Apărării, Guvernul Scholz număra opt femei şi opt bărbaţi. Numirea lui Boris Pistorius modifică acest echilibru, către şapte femei şi nouă bărbaţi, fără a-l lua în calcul şi pe cancelarul Olaf Scholz, transmite Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite