Cincisprezece state solicită despăgubiri pentru Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brexit FOTO Shutterstock

Cincisprezece ţări, inclusiv Australia, SUA, India şi Noua Zeelandă, au solicitat despăgubiri, în cadrul unei reuniuni a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) de la Geneva, susţinând că au avuit de suferit din cauza Brexit, relatează BBC.

Oficialii australieni au declarat că exportatorii lor de vite şi miei au avut de suferit după mai multe întârzieri ale Brexit. Brazilia a declarat că planurile Brexit pentru Irlanda de Nord ar putea încălca regulile OMC.

Problema principală pentru cele 15 ţări este un sistem care le permite accesul mai uşor la marea piaţă a UE pentru cantităţi limitate din bunurile lor, în principal produse agricole, este vorba de contingentele tarifare. Membrii Organizaţiei Mondiale a Comerţului aplică în general tarife vamale pentru multe dintre bunurile pe care le cumpără din străinătate. 

Pentru unele produse şi-au asumat angajamente de reducere a tarifelor, iar în unele cazuri, tariful redus este zero. Este mai rentabil pentru fermierii australieni să vândă carne de vită în Europa, de exemplu, iar Brexit-ul complică acest lucru.Unele ţări spun că din cauza Brexit li se va reduce accesul la o piaţă mare şi bogată, notează sursa citată.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite