Churchill a prevăzut lăsarea „cortinei de fier“ asupra Europei şi insista pe lângă americani să atace nuclear Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Winston Churchill a impulsionat Statele Unite să lanseze un atac nuclear asupra Uniunii Sovietice pentru a stopa influenţa comunistă asupra lumii, se arată într-un document din arhivele FBI, dat publicităţii săptămâna trecută.

Memorandumul din arhiva FBI detaliază cum liderul Marii Britanii, Winston Churchill, a adus la cunoştinţa americanilor părerile sale, atunci când a vizitat un politician din SUA în 1947. Churchill considera că o lovitură preventivă asupra Rusiei lui Stalin ar putea fi singurul mod de a scăpa Occidentul de comunism, scrie „Daily Mail“

Nota, scrisă de un agent FBI, arată că Churchill ar fi insistat ca senatorul republican Styles Bridges să-l convingă pe Harry Truman, preşedintele SUA, să lanseze un atac nuclear care „să şteargă de pe faţa pământului“ Kremlinul şi să facă din Uniunea Sovietică „o problemă uşor de abordat“. La acea vreme, ruşii ar fi fost lipsiţi de apărare împotriva unui atac nuclear, ei reuşind să testeze cu succes propria bombă nucleară abia în 1949.

Marea Britanie şi Uniunea Sovietică au fost aliate în cel de-Al Doilea Război Mondial, până în 1945, anul în care Churchill a pierdut postul de premier al Angliei. Însă Winston Churchill a fost unul dintre primii oameni de stat care a recunoscut ameninţarea postbelică a Uniunii Sovietice, iar în 1946 el a ţinut un discurs faimos în Fulton, statul american Missouri, despre „o cortină de fier“ care cade asupra Europei, în timp ce Iosef Stalin îşi consolida puterea asupra părţii estice a continentului european.

Documentul FBI arată beligeranţa lui Churchill cu privire la fostul aliat, atât de profundă încât era dispus să suporte moartea a sute de mii de civili ruşi într-un atac nuclear. Churchill ar fi declarat că „singura salvare pentru cetăţenii lumii ar fi dacă preşedintele SUA ar declara Rusia un pericol pentru pacea mondială şi ar ataca-o“, potrivit notei FBI.

Churchill a adăugat că dacă Rusia nu e atacată, în următorii doi-trei ani va obţine bomba atomică iar civilizaţia va fi ştearsă de pe faţa pământului sau dată înapoi cu mulţi ani“, se arată în document.

Această notă a FBI este publicată pentru prima dată în cartea „Când leii rag: Churchill-ii şi Kenedy-ii“ (When Lions Roar: The Churchills And The Kennedys), a jurnalistului de investigaţie Thomas Maier. Volumul va fi publicat în Marea Britanie, în cursul lunii următoare, anunţă „Daily Mail“.

„Churchill a fost un mare specialist în istoria războiului. Cred că el a văzut un atac nuclear ca o simplă modernizare a războiului tradiţional, asta până când a realizat că distrugerile făcute de o bombă nucleară sunt cumplite. După ce a revenit la putere, în 1951, nu a mai menţionat niciodată un atac nuclear împotriva Uniunii Sovietice“, spune Maier în cartea sa.


Citeşte şi:

„Ajuns. Omorât nemţi. Ne-am cărat“: Grupul nonconformist al lui Churchill care a luptat în secret împotriva naziştilor

Una dintre cele mai grozave poveşti ale celui de-Al Doilea Război Mondial este foarte puţin cunoscută: este vorba despre un grup de bărbaţi, conduşi de Winston Churchill, specializaţi în atacul fulgerător din spatele liniilor inamice, scrie „Daily Mail“.

A avut Winston Churchill „sindromul piticului”?

Lideri politici scunzi precum Adolf Hitler sau Napoleon au fost mereu suspectaţi că agresivitatea lor şi dorinţa de a cuceri tot mai multe teritorii rezidă dintr-un complex de inferioritate faţă de bărbaţii înalţi.

Octombrie 1944 a fost luna în care România a fost vândută Uniunii Sovietice

Dacă nu privim înapoi, cu luciditate, vom avea cele mai mari şanse să repetăm istoria înaintaşilor, chiar dacă sunt alte personaje prin palatele puterii autohtone. Asta şi pentru că viaţa ultimelor luni demonstrează că şi astăzi sunt răsăriteni tentaţi să îşi reia marşul nu doar pe bulevardul strategic polonez. Iată de ce octombrie 1944 este un reper interesant şi pentru ceea ce trăim în octombrie 2014.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite