Charles Michel, despre noile sancţiuni impuse Rusiei: UE este total angajată să-şi apere valorile şi interesele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Charles Michel, la Kiev FOTO EPA-EFE
Charles Michel, la Kiev FOTO EPA-EFE

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat miercuri, la Kiev, că sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei pentru tratamentul aplicat disidentului Aleksei Navalnîi arată că blocul comunitar rămâne unit în apărarea intereselor sale.

„Am decis să implementăm sancţiuni ca urmare a cazului Navalnîi. Acest lucru înseamnă că suntem total angajaţi şi suntem uniţi în Europa pentru a fi foarte duri, foarte fermi, în scopul promovării valorilor noastre şi al apărării intereselor noastre”, a declarat Charles Michel, care a vizitat miercuri Piaţa Independenţei din Kiev, locul unei ample manifestaţii de contestare a regimului Ianukovici.

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a solicitat Uniunii Europene să impună mai multe sancţiuni împotriva Moscovei, referindu-se în special la încălcările drepturilor omului în Crimeea, peninsulă anexată de Rusia de la Ucraina în 2014, transmite Reuters.


„Nu cred într-o revenire a lucrurilor la normal în relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă fără restabilirea integrităţii teritoriale a statului nostru”, a declarat Zelenski.

UE a sanţionat luni patru oficiali ruşi de rang înalt în legătură cu încarcerarea lui Navalnîi şi reprimarea manifestaţiilor anti-Putin. SUA au sancţionat la rândul lor, marţi, şapte oficiali ruşi de rang înalt şi 14 entităţi. În plus, comunitatea americană de informaţii a arătat cu degetul spre Serviciul Federal de Securitate (FSB) în cazul otrăvirii lui Navalnîi, în august anul trecut, cu un agent neurochimic din gama Noviciok.

Kremlinul a denunţat miercuri sancţiunile impuse de UE şi SUA, calificându-le „absolut inacceptabile”.

„Prejudiciază considerabil relaţiile deja deplorabile” dintre Rusia şi Occident, a spus purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, uitând, evident, să menţioneze că regimul pe care îl reprezintă s-a dedat agresiunilor şi ostilităţilor inventând inamici pe plan intern, dar mai ales pe plan extern.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri