Cele mai sângeroase atacuri teroriste comise în Europa în ultimii 12 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai sângeroase atacuri teroriste din Europa în ultimii 12 ani. Colaj cu atentatele de marţi de la Bruxelles FOTO Arhivă
Cele mai sângeroase atacuri teroriste din Europa în ultimii 12 ani. Colaj cu atentatele de marţi de la Bruxelles FOTO Arhivă

Cele mai sângeroase atacuri teroriste din Europa în ultimii 12 ani. Atacurile de marţi de la Bruxelles, revendicate de către organizaţia extremistă sunnită Statul Islamic (SI), au avut loc după o serie de atentate atribuite jihadiştilor în Europa, începând cu exploziile de la Madrid din 2004 şi până la masacrul de la Paris din noiembrie, relatează AFP, care prezintă aceste atacuri.

13 noiembrie 2015, FRANŢA: Ţara a fost lovită de cele mai sângeroase atacuri teroriste din istoria sa, prin acţiuni comise pentru prima dată de către kamikaze. Atacurile au avut loc la Paris - în sala de concerte Bataclan, la mai multe baruri şi restaurante din centrul capitalei - şi în apropiere de Stade de France, la Saint-Denis. În total, 130 de persoane au fost ucise, iar alte peste 350 rănite. Atacurile au fost revendicate de Statul Islamic.

14 februarie 2015, DANEMARCA: Omar El-Hussein, un danez de origine palestiniană, a deschis focul cu o armă automată împotriva unui centru cultural în care avea loc o conferinţă pe tema „Artă, blasfemie şi libertate“. Cineastul danez Finn Nørgaard a fost ucis şi trei poliţişti răniţi. Atacatorul a reuşit să fugă şi, în aceeaşi seară, a împuşcat mortal un evreu, Dan Uzan, în faţa unei sinagoge, şi a rănit încă doi poliţişti. El a fost ucis câteva ore mai târziu într-un schimb de focuri cu poliţia.

7-9 ianuarie 2015, FRANŢA: O serie de atacuri au avut loc în sediul săptămânalului satiric Charlie Hebdo (12 morţi, dintre care cinci desenatori), într-un supermarket cu specific evreiesc (patru evrei ucişi). O poliţistă municipală a fost de asemenea omorâtă. Cei trei tineri jihadişti - fraţii Saïd şi Chérif Kouachi şi Amedy Coulibaly, ucişi de forţele speciale - s-au revendicat drept membri Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA) sau SI.

24 mai 2014, BEGIA: Un bărbat a deschis focul în holul de la intrarea în Muzeul evreiesc de la Bruxelles şi a ucis patru persoane, inclusiv un cuplu de turişti evrei. Presupusul autor, Mehdi Nemmouche, cu dublă cetăţenie franceză şi algeriană, a fost arestat în sudul Franţei şi extrădat către Belgia.

11-19 martie 2012, FRANŢA: Pe 11 şi 15 martie, Mohamed Merah a ucis trei militari, prin împuşcare, la Toulouse şi Montauban (sud), iar apoi, pe 19 martie, trei copii şi un profesor, în colegiul evreiesc Ozar Hatorah din Toulouse. El a fost ucis de forţele speciale pe 22 martie, în urma unui asediu de 32 de ore, în apartamentul său.

7 iulie 2005, MAREA BRITANIE: Patru atacuri sinucigaşe coordonate, la o oră de vârf, în trei rame de metrou şi un autobuz londonez, s-au soldat cu 56 de morţi, inclusiv cei patru kamikaze, şi 700 de răniţi. Ele au fost revendicate de o grupare afiliată Al-Qaida.

11 martie 2004, SPANIA: Aproximativ zece bombe au explodat în jurul  orei locale 7.40 (08.40, ora României), la Madrid şi la periferia oraşului, la bordul a patru trenuri. 191 de persoane au fost ucise şi alte aproape 2.000 rănite în acest atac, revendicat, în numele reţelei teroriste Al-Qaida, de către o celulă islamistă radicală. A fost cel mai sângeros atentat din Europa de la cel de la Lockerbie (Scoţia) din 1988, comis la bordul unui avion de linie şi soldat cu 270 de morţi, notează Mediafax.

Victimele atentatelor din Europa GRAFIC Huffington Post

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite