Cehia a depus o plângere împotriva Rusiei în care solicită compensații pentru concesionarea unor terenuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Externe al Republicii Cehe a anunţat miercuri că a intentat un proces pentru compensaţii de 53 de milioane de coroane (circa 2,22 milioane de euro) pentru concesiunea unor terenuri utilizate de misiunea diplomatică a Rusiei la Praga și în alte oraşe din teritoriul ceh.

Ambasada Rusiei la Praga FOTO EPA-EFE
Ambasada Rusiei la Praga FOTO EPA-EFE

Guvernul ceh a anulat în luna mai o serie de dispoziţii ale regimului comunist din deceniile 1970 şi 1980, conform cărora Uniunea Sovietică primise dreptul de utilizare gratuită a zeci de terenuri. Rusia, ca succesoare a URSS, a beneficiat de aceleaşi condiţii, dar pe viitor va trebui să plătească pentru concesiuni, arăta atunci Ministerul ceh de Externe, potrivit Reuters și Agerpres.

Decizia a marcat o nouă deteriorare a relaţiilor diplomatice bilaterale, care erau reci chiar şi înainte de invazia rusă din Ucraina, notează Reuters.

În 2021, Praga a acuzat spionajul rus de exploziile produse în 2014 la un depozit de armament din Cehia. În noiembrie anul trecut, Parlamentul de la Praga a declarat că guvernul rus este terorist, din cauza agresiunii militare împotriva Ucrainei.

Ministrul de Externe Jan Lipavsky a declarat miercuri că procesul intentat într-o instanţă din Praga se referă la „îmbogăţirea fără justă cauză” a Rusiei în ultimii trei ani.

„Am luat această măsură deoarece nu am primit niciun răspuns (din partea autorităţilor ruse, n. red.) la apelurile dinaintea procesului”, a afirmat el, citat într-un comunicat.

Ministrul ceh pentru Afaceri Europene, Martin Dvorjak, a declarat în mai că nu se poate tolera folosirea profiturilor neautorizate de pe urma terenurilor pentru a sprijini „ocuparea Ucrainei”.

De cealaltă parte,, Ministerul rus de Externe a susținut că solicitarea retroactivă a chiriei are aspectul „unei cereri de răscumpărare la nivel de stat”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite