Cancelarul german Olaf Scholz va vizita Israelul și Egiptul | VIDEO

0
Publicat:

Cancelarul Olaf Scholz a anunțat că va efectua în cursul săptămânii vizite în Israel și Egipt, după izbucnirea ostilităților dintre Israel și Hamas, confirmând informații apărute în presă, informează AFP, scrie Agerpres.

Steaguri Israel și Germania FOTO: Shutterstock
Steaguri Israel și Germania FOTO: Shutterstock

Aceasta este prima vizită a unui șef de guvern străin în Israel de la începutul atacurilor Hamas. Olaf Scholz nu a precizat o dată, dar potrivit presei germane și israeliene, vizita este planificată pentru marți săptămâna viitoare.

Este important pentru mine să îmi exprim în mod concret solidaritatea (faţă de Israel) prin vizita mea", a precizat cancelarul german în cadrul unei conferințe de presă la Tirana, după summitul dedicate al Balcanilor de Vest.

Este foarte important mai ales în acest moment pentru populaţia israeliană şi pentru ţară", a spus acesta, reafirmând că, din punctul lui de vedere, Israelul are „tot dreptul să se apere".

Scholz a declarat că se va deplasa în Egipt. Acesta a indicat că dorește, de asemenea, să „vorbească despre chestiuni concrete la faţa locului, în special cu privire la situaţia de securitate şi la modul de evitare a unei escaladări a conflictului spre alte regiuni".

Cancelarul a spus, în cele din urmă, că doreşte să abordeze mijloacele de organizare a ajutorului umanitar, în contextul în care îngrijorarea faţă de populaţia civilă din Fâşia Gaza este în creştere.

Cancelarul are programată și o întrevedere cu regale Abdullah al II-lea al Iordaniei, considerat un potențial mediator al conflictului. Potrivit presei germane, imediat după aceste discuţii va pleca spre Israel. Cancelarul va călători apoi spre Egipt, urmând să revină.

Ambasadorul israelian a salutat demersul. „Este într-adevăr un semn de solidaritate. Este primul premier care se duce în Israel. Acest lucru este extrem de important pentru noi", a spus Ron Prosor pentru cotidianul Die Welt. Prosor urmează să îl însoţească pe cancelar în această călătorie, a anunţat ambasada.

Ambasadorul a precizat că speră ca premierul german să obţină rezultate în Egipt, pentru că țara ar trebui să deschidă punctele de trecere pentru a permite populaţiei civile palestiniene din Fâşia Gaza să se refugieze pe teritoriul său. „Ei (egiptenii) au, de asemenea, o responsabilitate în acest sens", a adăugat Ron Prosor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite