Britanicii au început să sară peste mese, din pricina preţurilor la alimente. Ce produse s-au scumpit cel mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Cele mai accesibile sortimente de pâine şi paste din Regatul Unit au înregistrat scumpiri mari în ultimul an, însă preţurile generale la alimentele şi băuturile ieftine au crescut într-un ritm similar cu preţurile din categoriile medii de produse asemănătoare, informează Reuters, menţionând Oficiul britanic de statistică.

Organizaţiile care militează împotriva sărăciei au atras atenţia asupra creşterii bruşte de preţuri la mai multe dintre cele mai ieftine categorii de alimente de bază, iar studiile prezintă un număr din ce în ce mai mare de britanici care sar peste mese, din pricina cele mai mari inflaţii din ultimele patru decade. 

Guvernul britanic a comunicat săptămâna trecută un sprijin de 15 miliarde de lire sterline ( peste 17,5 miliarde de euro) pentru a echilibra scumpirea energiei electrice către populaţie, după un alt sprijin asemănător de 22 miliarde de litre primit tot în acest an ( circa 26 miliarde de euro). 

Cel mai ieftin pachet de 500 de grame de paste la supermarket costa luna trecută 53 de pence, cu 50% mai mult decât în urmă cu un an, când costa 36 de pence, iar preţul unei pâini de 800 de grame a crescut cu 16%, la 54 de pence. 

Cea mai mare creştere în bani a fost la carnea tocată de vită de 500 g, care s-a scumpit cu 32 de pence, la 2,34 lire, o creştere de 16%. 

Majorarea medie de preţuri la cele mai ieftine 30 de sortimente de alimente şi băuturi de bază a fost de 6-7%, conform Oficiului britanic de statistică, asemănătoare cu scumpirea aceloraşi produse din celelalte categorii de preţuri. 

„Există o variaţie considerabilă în rândul celor 30 de produse - la şase dintre ele preţurile au scăzut în ultimul an, însă la alte cinci preţurile au crescut cu 15% sau chiar mai mult”, conform oficiului, relatează Reuters.

Cartofii au înregistrat o scădere a preţului cu 14%, brânza cu 7%, iar pizza cu 4% faţă de anul trecut. 

Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei, a alertat în această lună că războiul pe care Rusia l-a declanşat în Ucraina ar putea avea urmări „apocaliptice” asupra preţului mâncării, în special în ţările în curs de dezvoltare. 

Atât Rusia, cât şi Ucraina sunt mari exportatoare de cereale, ulei vegetal şi alte produse alimentare. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite