Brexit: o petiţie contra suspendării Parlamentului britanic, semnată de peste un milion de persoane în nici de 24 de ore. Camera Comunelor, neputincioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O petiţie privind contestarea deciziei premierului Boris Johnson de a suspenda Parlamentul britanic până la 14 octombrie, cu aproape trei săptămâni înainte de oficializarea Brexitului, a depăşit miercuri seară un milion de semnături, la nici 24 de ore de la lansare.

Petiţia (foto mai jos) cere ca Parlamentul să nu fie nici suspendat, nici dizolvat cel puţin până când Brexitul va fi amânat sau anulat.

Comitetul de Petiţii din Camera Comunelor încă nu a anunţat dacă o va lua în considerare, în condiţiile în care timpul pentru dezbaterea ei este foarte limitat.

O astfel de situaţie s-a repetat în martie, când o petiţie ce solicita rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană a strâns peste cinci milioane de semnături. Totuşi, premierul de la acea vreme, Theresa May, a refuzat să o ia în calcul.

Boris Johnson a venit miercuri cu solicitarea suspendării Parlamentului britanic până la 14 octombrie, iar Regina Elisabeta a II-a a acceptat-o în urma unei reuniuni cu consilierii săi.

Imagine indisponibilă

Este un „scandal constituţional“, a reacţionat preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow.

„O faptă reprobabilă şi o ameninţare pentru democraţia“ britanică, a declarat şi liderul laburist Jeremy Corbyn, liderul opoziţiei.

Mii de persoane au ieşit în stradă la Londra, Manchester, Edinburgh şi în alte mari oraşe ale Marii Britanii. „Opriţi lovitura de stat!“, au scandat manifestanţii adunaţi la Londra în faţa clădirii Parlamentului.

Conform unui sondaj realizat la scurt timp de la apariţia informaţiei privind suspendarea Parlamentului, puţin peste un sfert (27%) dintre britanici susţin această decizie, în timp ce 47% se opun total.

Sondajul, realizat de YouGov pentru cotidianul The Times pe un eşantion de 5.734 britanici, mai arată că 51% dintre susţinătorii Brexitului sprijină suspendarea Parlamentului, în timp ce doar 9% se împotrivesc acestei decizii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite