Baconschi către Franţa: Nu aveţi nicio justificare. România în Schengen nu pune în pericol securitatea UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunţat astăzi că nu există nicio bază reală pentru a justifica declaraţia ministrului pentru Afaceri europene al Franţei, Laurent Wauquiez, potrivit căreia aderarea României (şi Bulgariei) la spaţiul Schengen ar periclita securitatea Uniunii Europene în ansamblu.

"Dacă baza de date (...) a spaţiului Schengen cade  în mâinile crimei organizate internaţionale, se şterge toată securitatea internă europeană ", a declarat joi la Helsinki, Laurent Wauquiez. El a reiterat poziţia comună franco-germană, potrivit căreia aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen este "prematură".

"Suntem într-un sector în jurul României, Bulgariei şi Greciei", unde se concentrează "trei sferturi dintre problemele" legate de intrarea persoanelor şi bunurilor în UE: imigraţia ilegală, traficul de arme, problematica drogurilor, traficul de copii", a afirmat ministrul francez, citat de AFP.

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) precizează că securitatea Uniunii este o prioritate pentru România, preocupată cel puţin în egală măsură cu celelalte state membre să o asigure la cele mai ridicate standarde. "Investiţiile importante făcute în securizarea frontierei externe a Uniunii, tehnologia de ultimă oră folosită şi pregătirea foarte bună în vederea aderării la Schengen sunt argumente în acest sens", susţine MAE.

Avem déjà acces la baza de date Schengen

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte, că, prin Decizia Consiliului, României şi Bulgaria este conectată la Sistemul de Informaţii Schengen (SIS) începând cu 5 noiembrie 2010. Acest sistem permite încărcarea de date şi transmiterea de alerte.

"În cele peste două luni şi jumătate de la conectarea la sistem nu au fost înregistrate niciun fel de probleme de tipul celor evocate în declaraţia publică a ministrului francez", mai arată MAE. Urmare a consultării Sistemului Informatic Schengen, autorităţile române au localizat 192 de persoane ce fac obiectul unor semnalări în SIS.

Ministerul român al Afacerilor Externe îi adresează ministrului francez, Laurent Wauquiez, invitaţia de a efectua o vizită în România pentru a se informa direct asupra situaţiei reale, din teren.

Tot ieri Germania şi-a reamintit poziţia oficială şi a apreciat că România şi Bulgaria nu sunt încă pregătite să intre în Schengen. Discuţii legate de această temă au avut loc la Consiliul informal JAI care a avut loc la Budapesta.

Urmăreşte, pe Adevărul Europa, toate declaraţiile reprezentanţilor Germaniei legate de România

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite