Avortul, aproape imposibil în Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
proteste avor

Tribunalul constituţional din Polonia a decis joi că avortul din cauza defectelor fătului contravine constituţiei, instituind un cadru legal echivalent aproape cu interdicţia întreruperii sarcinii în ţara predominant catolică, relatează Reuters.

După ce verdictul va intra în vigoare, avortul va mai fi permis doar în caz de viol, incest sau existenţa unei ameninţări la viaţa şi sănătatea mamei.

Valorile conservatoare au jucat un rol tot mai mare în viaţa publică din Polonia după ce partidul naţionalist Lege şi justiţie (PiS) a venit la putere, în urmă cu cinci ani, promiţând apărarea caracterului tradiţional catolic al naţiunii.

Limitarea dreptului la avort este o ambiţie veche a partidului, dar fostele propuneri legislative nu au avut sorţi de izbândă din cauza reacţiei publice de condamnare a iniţiativei, notează Reuters.

Grupurile pentru drepturile omului au cerut autorităţilor să nu sporească restricţiile, pentru că aproape toate avorturile făcute în Polonia au loc în cazurile în care fătul are dizabilităţi severe. Este exact legea dezbătută de Curtea Constituţională.

De asemenea, în Parlament a fost introdus un proiect de lege care prevede de asemenea interzicerea avorturilor în cazurile de dizabilităţi ireversibile la făt, proiect susţinut de partidul naţionalist Lege şi Dreptate.

Majoritatea judecătorilor curţii au fost desemnaţi de acelaşi partid.

Activista poloneză pentru drepturile femeilor Antonina Lewandowska spune că apărarea legii din 1993 se bazează pe normele ONU care interzic tortura.

„Este inuman, este o dovadă de dispreţ să obligi pe cineva să ducă o sarcină până la termen, mai ales dacă fătul are malformaşii. 98% din avorturile legale efectuate în Polonia se sunt cauzate de malformaţiile fetale”, a spus ea.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri